Jaarlijks komen 2,6 miljoen baby's dood ter wereld

Persbericht van Save The Children Nederland

Jaarlijks komen 2,6 miljoen baby's dood ter wereld

Den Haag, 14 april 2011: Fundamentele verbeteringen op het gebied van verloskundige zorg en medische behandeling van moeders kunnen voorkomen dat meer dan een miljoen baby's tijdens de zwangerschap of bevalling overlijden. Dat is de uitkomst van een onderzoek, dat vandaag gepubliceerd wordt in een speciale editie van het toonaangevende medisch tijdschrift 'The Lancet'. Bij dit onderzoek zijn 69 auteurs uit 18 verschillende landen en meer dan 50 organisaties betrokken, waaronder kinderrechtenorganisatie Save the Children. Bevallen van een doodgeboren kind is een vreselijke tragedie die elke dag duizenden vrouwen treft, met name in landen getroffen door armoede. Maar liefst 98% van deze gevallen vindt plaats in ontwikkelingslanden zoals Pakistan, Nigeria en Bangladesh. In Nederland komen gemiddeld 3,3 kinderen per 1000 bevallingen dood ter wereld, maar in Pakistan zijn dit 47 sterfgevallen per 1000 geboortes. Tweederde van de vrouwen die bevallen van een doodgeboren kind leeft op het platteland, waar vroedvrouwen en medische zorg schaars zijn. Belangrijke oorzaken van kindersterfte voor of tijdens de geboorte zijn complicaties tijdens de bevalling, zwangerschapsziektes zoals zwangerschapssuiker, bloedvergiftiging en hoge bloeddruk, groeistoornissen van de foetus of infecties.
De dood van 1 miljoen doodgeborenen kan voorkomen worden met voorlichting aan de moeder voorafgaand aan en tijdens haar zwangerschap, eerste hulp bij complicaties tijdens de bevalling en de behandeling van zwangerschapsinfecties en -ziektes. Bovendien is regelmatige controle door een vroedvrouw of arts tijdens de zwangerschap van groot belang om complicaties en groeiachterstand bij moeder en kind vroegtijdig te signaleren en behandelen. Doodgeborenen in landen waar dit percentage hoog is, blijven vaak onzichtbaar. Ze krijgen geen naam en worden nergens geregistreerd. Dit maakt deze vorm van kindersterfte een onzichtbare tragedie. Save the Children zet zich met de campagne Stop Kindersterfte! in voor het tegen gaan van kindersterfte wereldwijd. Jaarlijks overlijden 8 miljoen kinderen onder de 5 jaar aan eenvoudig te voorkomen en genezen ziekten. Hiervan overlijden 3,6 miljoen kinderen en 350.000 moeders tijdens of kort na de bevalling. In deze aantallen zijn de 2,6 miljoen baby's die gedurende de zwangerschap in de baarmoeder overlijden niet opgenomen. Het is belangrijk dat de ook deze kinderlevens de aandacht en erkenning krijgen van de internationale gemeenschap en regeringen. Het onderzoek en het artikel in 'The Lancet' laten zien, dat de inmenging van een vroedvrouw of arts tijdens de zwangerschap en bevalling kinder- en moederlevens kan redden. Save the Children zet zich in om, met name op het platteland, vroedvrouwen op te leiden en de kwaliteit van de verloskundige zorg te verbeteren zodat ook kinderen voor hun geboorte een betere kans op overleven hebben.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

*

Links:
http://www.savethechidren.nl



Razende Robot Reporter