Nederlands Uitgeversverbond

Beleidsvisie kansspelen gepubliceerd


* 1 april 2011

*

* 0

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer onlangs geïnformeerd over zijn visie op het kansspelbeleid. In zijn brief gaat hij ook in op promotionele kansspelen, waarbij het eigenlijk alleen gaat over de deelnamekosten. Er staat niets in de brief over de andere punten die eerder dreigden. Dat lijkt gunstig. De staatssecretaris noemt voor de kosten drie opties:


1. werkelijke communicatiekosten, met een maximumtarief van tussen 40 en 45 cent (deze oplossing heeft de steun van het Openbaar Ministerie).

2. werkelijke exploitatiekosten met een maximumtarief van 40 cent.
3. Een forfaitair bedrag van bijvoorbeeld 40 cent.

VNO-NCW/MKB Nederland hebben in overleg met het NUV schriftelijk gereageerd op de beleidsvisie. In hun brief dringen zij erop aan promotionele kansspelen uit de Wet op de Kansspelen te verwijderen en uiten zij hun verbazing dat het Openbaar Ministerie uitgerekend bij optie 3 `uit handhavingsperspectief' bedenkingen heeft. Een forfaitair bedrag is immers bij uitstek eenvoudig te handhaven, zeker ten opzichte van de andere twee opties. In het algemeen overleg over Kansspelen op 13 april heeft de Tweede Kamer overigens niet gesproken over Promotionele Kansspelen. Wellicht komt dit onderwerp in de tweede termijn van het overleg nog aan de orde. Wel lijkt de tijd rijp voor verruiming van de mogelijkheden van kansspelen in algemene zin en wellicht heeft deze koerswijziging ook positieve gevolgen voor promotionele kansspelen en voor de mogelijkheden om te adverteren voor kansspelen.