Politie Gelderland-Midden

Tien aanhoudingen en 50.000 euro in witwasonderzoek
Publicatiedatum: 14-4-2011 13:33:59

ZEVENAAR - De politie sluit deze week een onderzoek af naar het witwassen van hennepgelden in het district Rivierenland van de Politie Gelderland-Midden. Tijdens dit onderzoek zijn in totaal 10 verdachten aangehouden. Het gaat om negen personen die familie van elkaar zijn en een vrouw uit Eindhoven. Daarnaast heeft de politie beslag gelegd op contanten en bankrekeningen ter waarde van ruim 50.000 euro.

De zaak kwam aan het licht na een melding dat de betreffende familie zich zou bezighouden met hennepteelt. De recherche stelde begin 2010 een onderzoek in. Daaruit ontstond de verdenking dat vier mannen, drie broers en een neef, meerdere hennepkwekerijen in hun bezit zouden hebben. Het gaat om twee Arnhemmers van 39 en 33 jaar oud, een 46-jarige Westervoorter en een 29-jarige Eindhovenaar. Zij worden ook verdacht van het witwassen van de opbrengsten van deze kwekerijen.

Invallen
Op woensdag 24 november 2010 werden in meerdere panden in Gelderland en Brabant invallen gedaan. De vier mannen zijn deze dag aangehouden. De voorlopige hechtenis van de verdachten is na drie maanden door de rechtbank geschorst. Aangezien veel van de contante uitgaven van de verdachten niet kon worden verklaard vanuit hun legale inkomsten zijn er ook geldbedragen en goederen in beslag genomen. De goederen betroffen een auto en een aggregaat, dat kan worden gebruikt bij de teelt van hennep. Tijdens de zoekingen is ook een contant geldbedrag van ongeveer 30.000 euro in beslag genomen. Daarnaast werd voor ongeveer 20.000 euro beslag gelegd op een bankrekening van één van de verdachten. Tijdens het onderzoek zijn acht kwekerijen ontmanteld met in totaal meer dan 4600 planten.

Vervolg
Tijdens het vervolg van het onderzoek zijn nog eens 6 verdachten aangehouden. Het gaat om een vrouw uit Eindhoven en familieleden van de hoofdverdachten. Zij worden verdacht van medeplichtigheid bij het witwassen van gelden die zijn verkregen via de kwekerijen. Het Openbaar Ministerie zal, nadat het dossier naar het OM is gezonden, een beslissing nemen over de vervolging.