Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Varkansen en Star Plus krijgen SBIR subsidie

14 apr 2011

Via het Small Business Innovation Research (SBIR) programma besteedt de overheid maatschappelijk relevant innovatief onderzoek uit bij het innovatieve bedrijfsleven. Het project âVarkenspensionâ en het âStarplus *** 4 PPP- Pâ-project hebben op 11 april 2011 beide een SBIR certificaat ontvangen van staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van EL&I.

SBIR
Met de SBIR ondersteuning krijgen bedrijven een kans om nieuwe innovatieve producten, processen en diensten te ontwikkelen. Van de 35 aanvragen zijn 3 projecten gehonoreerd voor de ontwikkeling van een prototype. Voor deze 3 projecten is elk een subsidie van â¬550.000 beschikbaar. Naast het âVarkenspensionâ en het âStarplus *** 4 PPP- Pâ-project waar Wageningen UR Livestock Research bij betrokken is, is ook de Integraal Duurzame Vrijloopstal (IDV-stal) gehonoreerd.

Starplus *** 4 PPP- P
Het âStarplus *** 4 PPP- Pâ-project heeft als doel een integraal duurzame varkensstal te realiseren. De drie sterren geven het nagestreefde hoge niveau van dierenwelzijn weer en de 4 Pâs staan voor het zorgvuldig omgaan met People, Planet, Profit en Pigs. Starplus *** 4 PPP-P is welzijnsvriendelijk, vermindert de uitstoot van ammoniak, geur en methaan, produceert duurzame energie en een hoogwaardige kunstmest. Deze innovatieve stal is ontwikkeld door een consortium van de bedrijven HoSt BV, Kempfarm BV en Wopereis Staalbouw BV, samen met kennispartner Wageningen UR Livestock Research. De komende 2 jaar wordt via deze SBIR-ondersteuning het Starplus *** 4 PPP-P-concept op Varkens Innovatie Centrum Sterksel en bij
varkensbedrijf Kempfarm op praktijkschaal getest.

Klik hier om het filmpje van de SBIR-winnaar 2011 'Star Plus' te bekijken.

Het Varkenspension
In het project 'Varkenspension' wordt een heel nieuw (alles-in-een) varkenshouderijsysteem ontwikkeld met een hoge graad van dierwelzijn en diergezondheid in een emissie neutrale stal. De belangrijkste innovaties in het project zijn:

1. de ontwikkeling van een poliklinisch kraambed waardoor de zeugen al na 7 dagen meer bewegingsruimte krijgen ten opzichte van gangbare systemen,

2. het varkenstoilet waardoor de emissie van ammoniak en geur flink zal verminderen en mest en urine bij de bron gescheiden worden in een zero-emissiestal. De technische uitdagingen liggen in het stalontwerp met de verschillende functiegebieden (buitenverblijf, douche, bad, strooiselruimte, speelruimte, eetruimte) en een gescheiden klimaatsysteem (stal/varkenstoilet) waarbij gebruik wordt gemaakt van interne warmte.

Het idee van het varkenspension is ontstaan vanuit het ontwerpatelier van het project 'Varkansen' van Wageningen UR Livestock Research. De prototype ontwikkeling in de tweede fase wordt getrokken vanuit Iver Plus bv. Daarnaast zijn Nedap-Agri, ZLTO en varkenshouders Harrie Henst en Marijke Nooijen partner in de ontwikkeling van het varkenspension. Samen met Wageningen UR Livestock Research worden producten ontwikkeld die later ook door de toeleveranciers op de markt gebracht worden en die praktisch toepasbaar zijn. Via deze SBIR-ondersteuning wordt een prototype van het Varkenspension daadwerkelijk gerealiseerd.

Contact
Voor meer informatie over Starplus *** 4 PPP- P Michel Smits
John Horrevorts