Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


Tuinbouwmissie met EL & I naar Marokko en Tunesië 11 - 15 april 2011

Een EL&I tuinbouwmissie naar Marokko maakt duidelijk dat er veel mogelijkheden zijn voor teelt en import van groente en fruit en omgekeerd: Nederland zou kunnen helpen de kennis over productie en duurzame watersystemen over te brengen.

Vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) reizen op dit moment door Marokko met een delegatie van prominente vertegenwoordigers uit de tuinbouwbranche.

De missieleider is Kees Oomen, directeur AKV van EL&I en aanvoerder is mevrouw Homa Ashtari,die vorig jaar augustus is aangesteld als landbouwraad voor Algerije, Marokko en Tunesië. Ze heeft tot taak de handelsmogelijkheden tussen ons land en de Noord-Afrikaanse te bevorderen. De missie is in Marokko van start gegaan, de tweede helft van de week wordt Tunesië aangedaan.
Ambassadeur Van Aggelen heeft de delegatie hartelijk ontvangen op de residentie en begeleidde de bezoeken aan het Marokkaanse ministerie van Landbouw, en Fytosanitaire Services en Delasuss.

Investeer tijd in het opbouwen van goed contact `Nederlanders hebben het imago van snel willen handelen en worden gezien als erg deskundig. Samenwerking maakt dus beslist goede kansen, maar werk niet overhaast', aldus Vasco Rodrigues, Hoofd van de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Rabat. Als u overweegt hier te gaan investeren', zorg dan voor zowel bestuurlijke contacten als commerciële contacten. Bouw hiermee een goede relatie op, investeer hierin. Pas als wederzijds vertrouwen ontstaat is het tijd voor zaken. En zorg dat de dagelijkse verantwoordelijkheid van zo'n bedrijf ligt bij een lokale partner. Neem dus minimaal een agent, maar beter is een lokale investeerder.'

Moet je Frans sreken?
In principe kan veel in het Engels worden geregeld, maar het is goed als een investeerder zich verdiept in de cultuur van zo'n land, dat maakt het contact gemakkelijker.

Subsidies
Er zijn diverse Nederlandse subsidies waarop aanspraak kan worden gemaakt. Vooral Nederlandse bedrijven die al een relatie hebben met een Marokkaans bedrijf en die iets geheel nieuws willen opzetten, maken een goede kans hierop. Mits dus beslist innovatief. Voorstellen van bedrijven die aansluiten op belangrijke doelstellingen van de Verenigde Naties, zoals bijdragen aan educatie, gezondheid of watervoorziening zijn ook welkom.

Grondverwerving
Kopen gaat niet. Huren voor zelfs 99 jaar kan wel en leasen kan ook. Rodrigues waarschuwt zo'n procedure wel heel goed te administreren.

Logistiek
Agadir heeft een goede haven zodat transport over zee. Aan de weginfrastructuur wordt gewerkt. Verder zijn er veel luchthavens.

Oosten van Marokko veel tuinbouwpotentie
De groep kreeg op de ambassade een presentatie over de mogelijkheden van nieuwe tuinbouwontwikkelingen in vooral het noord-oosten van Marokko. In de omgeving van Nadar ligt een groot areaal aan potentieel prima nog braakliggend tuinbouwgebied. Overweeg daar te investeren, aldus regional counsellor. Bekende soorten van hoge kwaliteit die juist uit deze streek komen zijn de Clementines, artisjokken, mispels, dadels en aardappels.

Le Plan Vert
Marokko heeft een beleidsplan voor de komende tien jaar, dat moet helpen de land- en tuinbouw verder te ontwikkelen. Kritische geluiden zijn niet te horen, het lijkt een goed plan dat alle kans verdient gestalte te krijgen vinden zowel de Marokkanen als de Nederlanders.

Exporteren naar Marokko?
`Wij moeten af van het idee dat Nederland alleen maar betrekt uit de warme landen, omdat er jaarlijks periodes zijn dat er tekorten zijn in Marokko, juist in onze zomers wanneer onze telers fruit en groeten van prima kwaliteit kunnen bieden, aldus Willem Baljeu, directeur van Frugiventa tijdens een bespreking met dr. Ben Azzou, hoofd Voedselveiligheid van het Marokkaanse ministerie van Landbouw. `Nederland zou omgekeerd ook dan appels en peren, maar ook tomaten en parika's kunnen exporteren naar Marokko. Daarom moeten we eens nadenken over zo'n vorm van samenwerking.'

Voorschriften bestrijdingsmiddelen stroomlijnen Het Marokkaanse ministerie ontwierp onlangs een nieuwe procedure die de kwaliteit van producten moet waarborgen. Dat ziet er goed uit, maar dan: hoe matchen de EU-voorschriften met die van Marokko? Wat in het ene land is goedgekeurd, wordt dat door het andere land vanzelfsprekend gevolgd? `Nee, dat gaat niet helemaal op', zeggen de Marokkaanse deskundigen. `Sommige middelen reageren in een ander klimaat soms anders. Het probleem doet zich vooral voor bij de fungiciden.'

Goed platform
Hans van Es, zakelijk missieleider en directeur van DPA, was onder de indruk van exportondernemer Delassus. `'Een efficiente organisatie en toegewijde mensen. Nederlanders die overwegen in Marokko te investeren, moeten beslist contact zoeken met Delassus, adviseert Van Es. Wellicht groeit er en goede samenwerking uit.

Willem Baljeu en Ambassadeur Jos van Aggelen