Provincie Overijssel

Presentatie coalitieakkoord en kandidaten GS Overijssel

14 april 2011

Op donderdag 14 april hebben de onderhandelaars van de CDA, VVD, CU en SGP het hoofdlijnenakkoord 2011-2015 gepresenteerd. Met dit coalitieakkoord op hoofdlijnen, met de titel `De kracht van Overijssel
- Inspireren, innoveren en investeren' hebben de vier coalitiepartijen hun ambities bekend gemaakt voor de komende vier jaar. Onderhandelaars Theo Rietkerk (CDA), Job Klaasen (VVD), Jan Westert (CU) en Dirk van Dijk (SGP) lichtten het akkoord toe. Het akkoord is tot stand gekomen onder leiding van informateur Jan Hendrikx, waarvoor de onderhandelaars zeer veel waardering uitspraken.

"Dit hoofdlijnenakkoord is een open uitnodiging aan de Overijsselse samenleving, andere overheden en alle partijen in de Staten om samen aan de slag te gaan met het vasthouden en ontwikkelen van de kracht van Overijssel: de regionale economie, de ruimtelijke kwaliteit, de sociale kwaliteit en het leefklimaat. Dat maakt Overijssel niet alleen een bruisende plek om te wonen en te werken, maar ook om te ondernemen. Vanuit de bestaande kwaliteiten van onze provincie willen we bouwen. We verbinden ons aan een sterke en ondernemende samenleving waarin vrijheid, verantwoordelijkheid en rentmeesterschap basiswaarden zijn."

Zo luidt de eerste alinea uit het akkoord. Het volledige document is hier terug te lezen.

Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld-Schouten heeft de beoogde kandidaten voor Gedeputeerde Staten van Overijssel voorgesteld. Een college van vijf gedeputeerden, waarvan drie nieuwe gezichten in het provinciebestuur.

Deze kandidaat-gedeputeerden zijn:


* De heer T.W. Rietkerk (Theo) en mevrouw W.H. Maij (Hester) voor het CDA.

* De heer J.W. Klaasen (Job) en mevrouw I.A. Bakker (Ineke) voor de VVD.

* De heer E. Boerman (Bert) voor de ChristenUnie en SGP gezamenlijk.

Drie nieuwkomers in het college van Gedeputeerde Staten. Een korte biografie van alle kandidaat-gedeputeerden.

Het coalitieakkoord op hoofdlijnen en het beoogd college van GS worden besproken in de vergadering van Provinciale Staten van Overijssel van 20 april 2011. Daar vindt de definitieve besluitvorming plaats.