Gemeente Voorschoten


Schaapskudde gaat in Voorschoten grazen

In de laatste week van april neemt een schaapskudde afkomstig uit Berkel en Rodenrijs een groot gedeelte van het maaiwerk voor haar rekening in Starrenburg 2.

Op doorreis

De kudde trekt rond door Zuid-Holland en begraast percelen die door gemeenten zijn aangegeven. De schapen komen vanuit Leidschendam/Voorburg en gaan via Voorschoten naar Wassenaar.

De voordelen van begrazing

De gemeente streeft naar bloemrijke grasstroken en bermen op verschillende plekken in Voorschoten. Dit trekt namelijk veel vlinders en vogels aan en brengt de natuur dichter bij ons dorp. Om bloemrijk grasland te krijgen is het nodig dat de bodem `verschraalt', dat wil zeggen voedselarmer wordt. Een manier om dit te bereiken is één of twee keer per jaar maaien en het maaisel afvoeren. Een andere of ondersteunende manier is het inzetten van een schaapskudde. De schapen grazen, verspreiden zaden van kruiden met hun vacht en brengen met hun hoeven variatie aan in de bodem.

Drie keer in Voorschoten

De schaapskudde komt dit jaar drie keer naar Voorschoten. Om te beginnen in april en met tussenpozen van ongeveer 2 maanden komt de schaapskudde terug. Dit is mede afhankelijk van de snelheid waarmee de kudde rondtrekt.

Veiligheid

Vanwege de veiligheid kan het noodzakelijk zijn dat de schapen tijdelijk achter rasters (flexinetten) geplaatst worden.

De schapen zijn allemaal gevaccineerd tegen Q-koorts en de eigenaar van de kudde is in het bezit van het GD keurmerk Zoönosen.
* 14 april 2011