Wageningen Universiteit en Researchcentrum 12 apr 2011

Onderdeel: LEI

Boomkwekers kunnen met hulp van een spelsimulatiemodel afwegen welke werkwijze voor de uitleverlogistiek het best past bij hun bedrijf. Het LEI, onderdeel van Wageningen UR, ontwikkelde het kwalitatief simulatiemodel in samenwerking met zes boomkwekers.

Het onderzoek en de ontwikkeling van het simulatiemodel staat beschreven in het rapport âUitleverlogistiek in de boomkwekerij'. Het model bevat zeven uitleverscenarioâs. Deze verschillen in de combinatie van methoden voor:

Het groeperen van bestellingen voor het rapen of per bestelling verzamelen;

* het al dan niet verzamelen van planten per zone in de kwekerij;
* het sorteren van planten direct op de kwekerij of in een loods;
* het al dan niet gebruiken van een uitleverbuffer;
* het klaarmaken van planten direct op de kwekerij of in een loods.

Aflevereisen
Een snel en efficiënt uitleversysteem ontwikkelen, is vaak een uitdaging voor boomkwekers. Het is niet eenvoudig om aan hedendaagse aflevereisen te voldoen zoals frequenter bestellen, kleinere hoeveelheden en korte levertijd. Boomkwekers werken vaak met een grote diversiteit in soorten en de teelt vindt voor het overgrote deel buiten plaats. Hierdoor is uitlevering gevoelig voor weersinvloeden.

Kansrijk
Het LEI ontwikkelde het simulatiemodel naar aanleiding van een verzoek van het ministerie van EL&I, het Productschap Tuinbouw en zes boomkwekerijbedrijven. Zij wilden weten welke verschillende logistieke methoden voor snelle uitlevering van orders kansrijk zijn in de boomkwekerij. En wanneer welke combinatie van bedrijfsinrichting en uitlevermethode de beste is.

LEI-rapport 2011-019: Uitleverlogistiek in de boomkwekerij LEI-rapport 2009-107: Concurrentiemonitor boomkwekerij LEI-rapport 2008-008: 'Vanuit passie kiezen voor profijt'; Verbetering van het ondernemerschap in de fruitteelt en boomkwekerij Contact
Gerben Splinter