Gemeente Dalfsen wint eerste Enexis Energietransitie Prijs

Persbericht van Enexis B.V.

Rosmalen/De Bilt, 14 april 2011

Gemeente Dalfsen wint eerste Enexis Energietransitie Prijs

De gemeente Dalfsen heeft donderdag 14 april de Enexis Energietransitie Prijs 2011 gewonnen met het project Duurzaam (T)huis. Het is een energiebesparingsproject in bestaande woningbouw in Dalfsen. Jan Terlouw, voorzitter van het Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving (Pego) en tevens oud-politicus, reikte de prijs uit tijdens het Enexis-congres 'de Slimme Wijk' in Fort Voordorp in Groenekan. De winnaar kreeg een sculptuur van de hand van kunstenares Susanne Silvertant. Tevens mag de gemeente 10.000 euro besteden voor training en coaching van de eigen medewerkers op het gebied van duurzaamheidsmarketing en gedragsbeïnvloeding.

In het project van de gemeente Dalfsen zitten alle aspecten en ingrediënten die nodig zijn om tot succesvolle energiebesparing te komen. De gemeente heeft de ambitie om in 2025 CO2-neutraal te zijn, in samenwerking met de bewoners. De gemeente stimuleert, de bewoners profiteren evenals de lokale ondernemers die bij energiebesparende maatregelen worden ingeschakeld.

Een jury, bestaande uit Jan Peters (directeur Asset Management Enexis) en Chris Bruijnes (directeur Meer met Minder), koos voor aanvang van het Enexis-congres uit alle inzendingen drie genomineerden. Daarbij letten ze op de aanpak, het draagvlak bij bewoners en een doelmatige uitvoering. Het aanwezige publiek bij het congres (vooral afgevaardigden van gemeenten en woningbouwcorporaties) koos de uiteindelijke winnaar.

De twee andere genomineerden voor de prijs waren Woningcorporatie Wetland Wonen Groep uit Vollenhove met het project Warm voor Weinig en Woningcorporatie Destion uit Gennep met projecten in Nieuw Bergen en in de gemeente Bergen.

Enexis Energietransitie Prijs
Het is de eerste keer dat de Enexis Energietransitie Prijs wordt uitgereikt. De prijs is dit jaar bestemd voor een energiebesparingsproject in bestaand stedelijk gebied. Voor een volgende editie zullen wellicht andere duurzaamheidscriteria worden aangehouden.

Slimme wijk
Het Enexis-congres op 14 april stond in het teken van 'De slimme wijk, van papier naar praktijk'. Tijdens het congres gaven diverse sprekers praktijkvoorbeelden die een brug sloegen tussen de theorie en de praktijk. Bestuursvoorzitter Han Fennema van Enexis riep de aanwezigen op om meer samen te werken om overal slimme wijken te realiseren. Probeer samen uit, doe bij elkaar inspiratie op en kijk bij elkaar af, zei hij.

Meer informatie over het Enexis-congres is te vinden op www.enexis2020.nl.

Over Enexis
Enexis is de onafhankelijke netbeheerder in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland (Noordoostpolder), Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Enexis is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energiedistributie-netwerken. Daarmee is Enexis de schakel tussen de 2,6 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met ongeveer 4.100 medewerkers voor een veilige, duurzame, betrouwbare en betaalbare energielevering. Het hoofdkantoor is gevestigd te Rosmalen.


Noot voor redacties


Enexis B.V.

Noot voor de red actie,

Razende Robot Reporter