Gemeente Almere

Gemeente Almere en Ymere breiden samenwerking uit

14-04-2011

De gemeente Almere en woningcorporatie Ymere breiden hun samenwerking in Almere Hout Noord uit. De eerste fase van Hout Noord, de bijzondere wijk in stadsdeel Hout in Almere, is momenteel volop in voorbereiding. Het gaat om ruim 900 woningen en ondernemersruimten, waarvoor de eerste kavels en woningen dit najaar in verkoop komen.

Ymere, de voor de wijk verantwoordelijke woningcorporatie, en de gemeente Almere hebben nu ook afspraken gemaakt voor de tweede fase, vanaf 2015, met in totaal circa 500 woningen en volop mogelijkheden voor bedrijven.. Almere Hout Noord - `Wijk voor initiatieven'- omvat in totaal 4.300 woningen, waarvan dertig procent vrije kavels en dertig procent in de sociale sector.

Wethouder Adri Duivesteijn: "Je kunt zien dat er vertrouwen is in elkaar én in onze gezamenlijke aanpak. Wij zijn op zoek naar partijen die een duurzame rol willen en kunnen spelen in én na de totstandkoming van de wijk. Partijen die investeren en na de oplevering verantwoordelijk blijven en niet vertrekken. De nieuwe afspraken met Ymere maken duidelijk dat deze strategie, zelfs in een tijd waarin de bouwsector in een zware crisis verkeert, werkt. Wij gaan van Almere Hout Noord, van onderaf, met veel ruimte voor initiatieven, een sociaal duurzame wijk maken. Dat houdt in ieder geval in dat de wijk met een zodanige kwaliteit wordt ontworpen en gerealiseerd dat zij door de jaren heen haar aantrekkelijkheid behoudt en steeds nieuwe aantrekkelijkheid kan krijgen. Een sociaal duurzame wijk is een wijk die na de oplevering alleen maar beter wordt " aldus Adri Duivesteijn, wethouder Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling. Voor Ymere is de nieuwe afspraak een logisch vervolg. Stefan Schuwer, voorzitter Raad van Bestuur: "Natuurlijk is zo'n ontwikkeling spannend, maar we hebben een visie gemaakt voor deze sociaal duurzame wijk, een compleet stadsdorp, en willen die ambitie ook graag waarmaken."

Gebiedsontwikkeling 3.0

In Almere Hout Noord wordt gewerkt met een nieuwe set van principes, gezamenlijk leidend tot wat misschien wel gebiedsontwikkeling 3.0 genoemd kan worden. De samenwerkingsafspraken tussen Ymere en de gemeente Almere voor de realisatie en beheer van Hout Noord zijn op hoofdlijnen vastgelegd. Partijen willen zo de veranderingen in de maatschappij en het vastgoed zoveel mogelijk faciliteren en ook ruimte bieden aan organische groei en initiatiefnemers. Het krachtige ruimtelijk raamwerk met bos, water en hoofdwegenstructuur biedt een kader waarbinnen kleinere buurtjes flexibel kunnen worden ingevuld. Ook andere instrumenten als het bestemmingsplan en het portfolio duurzaamheid bieden ruimte aan veranderingen. Voor fase 1 is het verkavelingsplan op hoofdlijnen vastgesteld, binnenkort wordt duidelijk hoe de eerste initiatieven zullen `landen' in het gebied. Het eerste succes van de nieuwe werkwijze kan dan worden gevierd.

InitiatievenLab

Op een online `InitiatievenLab' op www.houtnoord.nl kunnen voorstellen, ideeën en initiatieven worden geplaatst. Bezoekers kunnen deze `proeven' en er op reageren - of natuurlijk zelf met ideeën komen. De ideeën en initiatieven worden serieus bekeken door de projectorganisatie. Het stadsdorp omvat straks zo'n 4.300 woningen, waarvan dertig procent vrije kavels en dertig procent in de sociale sector - koop en huur. Bestaand bos en talrijke watergangen geven de wijk een ecologisch karakter. Er is veel ruimte voor werken aan huis en op de binnenstedelijke bedrijventerreinen.

Eerste fase in najaar 2011 verkoop

De eerste fase in Almere Hout Noord omvat ruim 900 woningen, verdeeld over kleinere buurten. Ook hier is volop ruimte voor vrije kavels en andere initiatieven. De werkelijke verkoop van de eerste kavels en woningen start in het najaar van 2011. In het voorjaar van 2012 gaat vervolgens de eerste paal de grond in.