Rijksvoorlichtingsdienst

Cavaleristen ontvangen gevechtsinsigne

Morgen zal op de Johannes Postkazerne te Havelte de laatste beëdiging plaatsvinden bij het Regiment Huzaren Prins van Oranje (RHPO). Enkele personeelsleden bij 42 Tankbataljon RHPO zullen op de standaard van het regiment de eed of belofte afleggen. Ook zullen gevechtsinsignes worden uitgereikt aan militairen van de eenheid die tijdens de ISAF-missie in de Afghaanse provincie Uruzgan betrokken zijn geraakt bij gevechtsacties.

Het ceremonieel zal aanvangen om 10.30 u op de Johannes Postkazerne onder leiding van de Regimentscommandant Luitenant-kolonel P.A.J. van Egmond. Het Regiment Huzaren Prins van Oranje is een voortzetting van het voormalige 2e Regiment Huzaren (2RH) welke uiteindelijk afstamt van het Regiment Karabiniers Landmilitie opgericht op 4 April 1815. Het 2RH heeft verschillende krijgsverrichtingen op haar naam staan. Zo heeft zij in 1831 deelgenomen aan de Tiendaagse Veldtocht in België. In de meidagen van 1940 nam het regiment in Noord-Brabant deel aan de strijd tegen de Duitsers.

Op 13 januari 1979 werd het voormalig 2e Regiment Huzaren heropgericht als Regiment Huzaren Prins van Oranje. Met ingang van gelijke datum werd 59 Tankbataljon RHPO bij het regiment ingedeeld, waarna 42 Tankbataljon RHPO met ingang van 16 augustus 1991 volgde.

Hare Majesteit Koningin Juliana reikte op 2 april 1980 het regiment zijn nieuwe standaard uit.




RVD Mediafeed