De Nederlandse Bank

DNBulletin

Versnelde stijging van exportprijzen van China

Datum 14 april 2011
Thema Economie
Risico voor oververhitting Chinese economie

Het risico van oververhitting van China's economie neemt toe. Dit uit zich in een krapper wordende arbeidsmarkt en loonstijgingen. Hogere grondstoffenprijzen en hogere loonkosten worden nu in de consumentenprijzen en de exportprijzen doorberekend. De aanvankelijk gematigde stijging van de exportprijzen gaat nu over in een sterke stijging. Als deze trend doorzet, dan komt aan een periode van lage exportprijzen van China een einde en dragen deze bij aan een hogere mondiale inflatie.

Hogere exportprijzen van China

De arbeidsmarkt in China's industriële centra wordt krapper. Dit is mede toe te schrijven aan een daling van het aandeel van de jongere generaties in de beroepsbevolking als gevolg van de één-kind-politiek die rond 1980 begon. Juist de jongere leeftijdsgroepen migreren vanuit de landelijke gebieden naar de steden voor werk. Gevolg is dat in grote delen van het land het minimumloon met 10 à 20 % is verhoogd. De prijzen op de internationale grondstoffenmarkten zijn tegelijkertijd sinds begin 2009 verdubbeld. Chinese bedrijven rekenen de gestegen prijzen van grondstoffen en de hogere loonkosten nu door in de consumentenprijzen en de exportprijzen. In januari en februari van dit jaar waren de consumentenprijzen 4,9% hoger dan in dezelfde maanden van vorig jaar (grafiek 1). Daarbij dragen ook de gestegen prijzen van voedsel bij aan de stijging van de consumentenprijzen. De uitgaven voor voedsel maken in China ongeveer een derde uit van de totale gezinsuitgaven. Hogere voedselprijzen veroorzaken sociale onrust onder de bevolking en zijn een bron van grote zorg voor de autoriteiten.

Ontwikkeling consumtieprijzen in China

De toegenomen spanning in de economie uit zich niet alleen in hogere consumentenprijzen, maar ook in een stijging van de exportprijzen. Bij de uitvoerprijzen van China heeft in het laatste anderhalf jaar een omslag plaatsgevonden. In de eerste maanden van 2010 daalden de uitvoerprijzen nog, maar in mei 2010 ging dit over in een stijging (grafiek 2). In de eerste twee maanden van dit jaar stegen de uitvoerprijzen met ruim 7%. Dit is de sterkste stijging sinds 2005, het eerste jaar waarover China export- en importprijzen publiceert. De hogere prijzen van grondstoffen en arbeid worden nu in de exportprijzen doorberekend.
Ontwikkelingen uitvoerprijzen, producentenprijzen en inkoopprijs grond- en brandstoffen in China

Hogere uitvoerprijs China verhoogt de inflatie in het eurogebied

De uitvoer van China naar Europa bestaat hoofdzakelijk uit industriële producten, onder andere ICT-apparatuur, elektrotechnische producten en kleding. In 2010 importeerde het eurogebied voor circa EUR 209 miljard aan goederen uit China, overeenkomend met ruim 13% van de import van goederen. Nederland importeerde in dat jaar EUR 31 miljard uit China, ruim 9% van de totale Nederlandse goedereninvoer.

In 2009 en in het begin van 2010 had de daling van de Chinese exportprijzen nog een matigend effect op de prijsontwikkeling in het eurogebied. Nu de Chinese uitvoerprijzen fors stijgen zal dit, wellicht met enige vertraging, de inflatie in het eurogebied verhogen. Wanneer de stijging van de uitvoerprijzen van China zich voortzet, dan betekent dit dat de tijd van goedkope Chinese producten ten einde loopt. Dit levert dan een bijdrage aan een hogere mondiale inflatie. Aangezien circa de helft van de in Nederland ingevoerde Chinese producten bestemd is voor de buitenlandse markt, komen de hogere Chinese invoerprijzen overigens maar ten dele in de Nederlandse inflatie tot uiting.

Effect op de betalingsbalans onzeker

Vorig jaar had China een overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van ruim 5% bbp. De hogere exportprijzen doen op zichzelf de ontvangsten van exporteurs toenemen. Daar staat tegenover dat exporteurs, mogelijk met enige vertraging, marktaandeel kunnen verliezen aan concurrenten, zodat hun uitvoervolume minder sterk toeneemt. Op voorhand is niet te bepalen welk van beide tegengestelde effecten domineert. Daar komt bij dat een afzwakking van het uitvoervolume minder invoer vergt. Het is dus onzeker of de hogere exportprijzen van China het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans zullen verhogen of verlagen.

Meer over Economie

+ Opkomende economieën zijn drijvende kracht achter herstel wereldhandel
+ Flexibele arbeidsmarkt beperkt gevolgen crisis + De Chinese invloed in Europa: enter the dragon? + Nieuw model voor economische voorspellingen + Inflatieverwachtingen voor eurozone stevig verankerd

Alle artikelen