Gemeente Almere

`IkbouwbetaalbaarinAlmere' groot succes

14-04-2011

De regeling IkbouwbetaalbaarinAlmere (IBBA) is een groot succes.Vanaf de start in januari 2009 zijn 337 kavels in het Homeruskwartier in Almere Poort in uitgifte gebracht. Hiervan zijn er in totaal 283 (84%) verkocht. Er is vooral veel vraag naar bouwkavels die beschikbaar zijn voor mensen met een inkomen van EUR 20.000 tot EUR 36.500. Hier overtreft de vraag zelfs het aanbod. Alle beschikbare 258 bouwkavels in deze regeling zijn `uitverkocht'. 31 Aspirant kopers die nu buiten de boot vallen kunnen - als zij dat willen - straks meedoen bij de verkoop van bouwkavels in het Europakwartier in Almere Poort.

De eerste 63 IBBA-woningen zijn bewoond. De bouw van de volgende serie van 53 woningen is kort geleden begonnen. Nog voor de zomer starten de volgende 52 kavelkopers met de bouw van hun eigen woning.

IBBA-start

In 2009 introduceerde de gemeente de regeling
`IkbouwbetaalbaarinAlmere' -start. Deze regeling stelt mensen met een inkomen van EUR 20.000 tot EUR 36.500 instaat om zonder subsidie een kavel te kopen en zelf hun huis te bouwen.

Alle beschikbare 258 bouwkavels in deze regeling zijn `uitverkocht'. Er was zelfs meer vraag dan aanbod. 31 aspirant kopers die nu moesten worden teleurgesteld kunnen - als zij dat willen - meedoen bij de uitgifte van bouwkavels in het Europakwartier in Almere Poort.

IBBA-plus

In 2010 werd `IkbouwbetaalbaarinAlmere' -plus geĂŻntroduceerd. Met deze regeling kreeg zelfbouw een extra impuls voor inkomens vanaf EUR 35.000 tot EUR 46.000. Dit programma staat sinds oktober 2010 in de markt en begint op gang te komen: van de 79 kavels zijn er op dit moment 25 (32%) verkocht.

IkbouwmijnhuisinAlmere

In 2006 lanceerde de gemeente Almere de regeling `IkbouwmijnhuisinAlmere'. Doel van deze unieke regeling is om particuliere opdrachtgevers in staat te stellen zonder subsidie een bouwkavel te kopen en daarop naar eigen wensen en inzichten een woning te bouwen. Vier jaar na de start zijn ook hier de resultaten volop zichtbaar. Inmiddels zijn in de `IkbouwmijnhuisinAlmere' -regeling
1.000 kavels verkocht. Dat betekent dat er 1.000 huishoudens hun eigen woning hebben gebouwd of momenteel aan het bouwen zijn.

Wethouder Adri Duivesteijn is zeer tevreden met het succes van de regeling. "Ik wilde laten zien dat mensen hun eigen wijk en stad kunnen maken. Dat je andere, betere steden kunt bouwen dan nu gebeurt. En ik wil laten zien dat particulier opdrachtgeverschap op grote schaal mogelijk is. Met een normale voorziening en zonder subsidie. Ik vind het een soort burgerrecht dat mensen hun eigen huis kunnen bouwen als ze dat willen. In Almere is bewezen dat de uitoefening van dat recht heel goed mogelijk is. Ik hoop dat het in andere gemeenten ook gaat gebeuren. Terwijl ontwikkelaars bijna niet meer bouwen, zie je nu in Almere overal woningen uit de grond schieten. Er heerst een grote bedrijvigheid."