Gemeente Deurne


Deurne bezuinigt vanaf 2012 EUR3,7 miljoen extra

bezuinigingen

De gemeente Deurne ziet zich genoodzaakt om vanaf 2012 een extra bezuiniging door te voeren van EUR 3,7 miljoen. In deze bezuiniging is uitgegaan van een korting op het gemeentefonds en de doeluitkeringen van 7%. De gemeente Deurne ziet zich genoodzaakt om vanaf 2012 een extra bezuiniging door te voeren van EUR 3,7 miljoen. In deze bezuiniging is uitgegaan van een korting op het gemeentefonds en de doeluitkeringen van 7%. Daarnaast is hierin een geschat verlies van de grondexploitatie verwerkt van EUR 20 miljoen.

Lees verder

Het college van burgemeester en wethouders heeft geprobeerd een zo reëel mogelijke vertaalslag te maken van een aantal aannames: de komende korting op het gemeentefonds en de doeluitkeringen en het grondexploitatieverlies. Het gaat nu om de finale bezuinigingsronde voor de komende jaren.

Hoe de bezuiniging van EUR 3,7 miljoen gerealiseerd gaat worden is nog niet bekend. Het college van burgemeester en wethouders werkt een voorstel uit dat eind juni, samen met de voorjaarsnota aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Het spreekt voor zich dat deze taakstelling een grote weerslag zal hebben op ambities van Deurne voor de komende jaren. Zonder een ommezwaai in denken zal dit niet lukken.

Grondexploitatie
Een extern bureau is in opdracht van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders bezig met een onderzoek naar de grondexploitatie van de gemeente Deurne. De resultaten van het onderzoek zijn nog niet door de gemeenteraad van Deurne vastgesteld. Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat, afhankelijk van de besluiten die gemeenteraad gaat nemen, uit het onderzoek blijkt dat een bedrag van ongeveer EUR 20 miljoen nodig is voor risicoafdekking. Om dit verlies op te vangen ziet de gemeente zich genoodzaakt om deze bezuiniging door te voeren.

Het grondexploitatieverlies van EUR 20 miljoen komt voort uit een scheve verhouding tussen de verwachte kosten en opbrengsten en de geactualiseerde marktvraag op korte en lange termijn.

Korting gemeentefonds en doeluitkeringen
De gemeenten in het land zijn nog in afwachting van de meicirculaire waarin het nieuwe kabinet naar verwachting zijn plannen bekend zal maken over het gemeentefonds en diverse doeluitkeringen. De gemeente Deurne gaat op dit moment uit van een aanname van een krimp van 7 %. Wachten op een definitief bericht uit de meicirculaire is geen optie omdat de voorbereidingen voor de voorjaarnota in volle gang zijn. In die voorjaarsnota bepaald de gemeenteraad een richting voor de meerjarenbegroting van 2012-2015

Gemeente Deurne | Postbus 3, 5750 AA, Deurne | Markt 1, 5751 BE, Deurne | Tel. 0493 387 711 | info@deurne.n l |