Nederlandse Zorgautoriteit


Toegankelijkheid zorg niet in gevaar bij gelijke tarieven orthodontie

14-04-2011

NZa wil functionele bekostiging

De toegankelijkheid van orthodontische zorg komt niet in gevaar als er gelijke tarieven voor orthodontie komen. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Significant voor de Nederlandse Zorgautoriteit naar de effecten naar effecten voor consumenten bij verlaging van de orthodontietarieven. Nu rekenen tandartsen en orthodontisten nog verschillende tarieven. De onderzoeksresultaten liggen nu voor aan het veld. Naar verwachting neemt de NZa eind mei een definitief besluit over gelijke tarieven.

Op dit moment zit er verschil in het tarief dat een tandarts kan rekenen voor het plaatsen van een beugel (het D-tarief) en dat wat een orthodontist voor dezelfde behandeling kan rekenen (het O-tarief), gemiddeld 2,77%. De NZa vindt dat het niet moet uitmaken wie de behandeling uitvoert en wil daarom de tarieven voor tandartsen en orthodontisten gelijk maken. Een verlaging per 1 januari 2011 werd uitgesteld omdat er nog extra gegevens nodig waren. Die zijn nu via een gerechtelijke procedure verkregen.

De NZa liet verschillende onderzoeken uitvoeren naar de mogelijke effecten van het invoeren van gelijke tarieven. De onderzoekers concluderen dat het niet aannemelijk is dat de tandheelkundige zorg in gevaar komt bij het invoeren van gelijke tarieven en een tariefsverlaging. Tandartsen kunnen wel overwegen te stoppen met orthodontische zorg, maar dan blijven er in de omgeving voldoende praktijken over die deze zorg wel leveren.

De resultaten van het onderzoek worden nu besproken met koepels van tandartsen, verzekeraars en consumentenorganisaties. Zij mogen vervolgens hun advies uitbrengen aan de Raad van Bestuur van de NZa. Die neemt eind mei een definitief besluit.

Los van het besluit over functionele bekostiging is de minister van VWS van plan om in 2012 vrije prijzen in te voeren in de mondzorg, inclusief orthodontie. Op dit moment bekijkt zij of aan de randvoorwaarden is voldaan die de NZa in 2008 gesteld heeft aan de invoering van vrije prijzen. Een belangrijke randvoorwaarde is het openbaar maken van kwaliteitsinformatie en prijsinformatie, zodat consumenten goed tandartsen en orthodontisten met elkaar kunnen vergelijken. Naar verwachting neemt de minister in mei een definitief besluit of de tarieven worden vrijgegeven.