Haagse Hogeschool


Beeldvorming over ouderdom en jeugd

Studenten van De Haagse Hogeschool in debat met de Stedelijke Ouderen Commissie

Studenten in debat met ouderen

Beelden over anderen, we kunnen niet zonder. Iedereen heeft zo voor het dagelijks gebruik een aantal beelden die zijn verpakt in vooroordelen. Dat hoort bij het leven, net zoals het feit dat we het minst uitgesproken beeld hebben van de mensen waar we niet of nauwelijks omgang mee hebben, zoals oude mensen. Soms zijn die beelden zo dominant, dat we ze voor waar aannemen. Op 13 april werd op De Haagse Hogeschool een themamiddag over dit onderwerp gehouden.

De themamiddag over Beeldvorming werd georganiseerd door de Stedelijke Ouderen Commissie van Den Haag (SOC), het platform van de ouderenbonden en ouderenorganisaties, en de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) van De Haagse Hogeschool. Op deze middag werden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar beelden over ouderdom en jeugd. De SOC vroeg aan studenten MWD te onderzoeken welke beelden oude mensen van jongeren hebben en jonge mensen van ouderen.

Over de onderzoeksresultaten, en de beelden die bij de aanwezigen leefden, werd tijdens de bijeenkomst door oud en jong levendig gedebatteerd. Beelden over de andere kant van de levenslijn werden over en weer uitgewisseld. Zo werd het programma Benidorm Bastards beschreven als een bruikbaar middel om de ander (de jongere) de ogen te doen openen. Ouderen vinden, zo blijkt uit de onderzoeken van de studenten, de jongeren verwend en brutaal. Ook hebben zij veel te veel vrijheid. De jongeren beamen dit wel, maar geven aan dat die vrijheid juist een waarde is, omdat er in gezinnen niet meer gedaan wordt wat vader (of moeder) zegt, maar dat er een overlegcultuur is ontstaan. De ca. 40 aanwezige ouderen vonden dat een vooruitgang ten opzichte van vroeger.

De Stedelijke Ouderen Commissie zou graag meer van dergelijke bijeenkomsten willen beleggen op De Haagse Hogeschool. Juist in het contact kan de waardering over en weer tot stand komen. De SOC hoopt dat hierdoor misschien meer jongeren ervoor kiezen iets in het ouderenwerk te doen.