Gemeente Medemblik


-

-

Loopgroep Medemblik haalt Bevrijdingsvuur op in Wageningen

14-04-2011 |

De Loopgroep Medemblik is op dit moment druk bezig met de voorbereidingen voor de jaarlijkse landelijke bevrijdingsloopestafette. Op 5 mei haalt zij en andere loopteams het bevrijdingsvuur op in Wageningen. Eerst woont de groep gezamenlijk de Dodenherdenking bij waarna ze afreizen naar Wageningen.

Waarnemend burgemeester Van Eijk reist met hen mee om ter plaatse het vuur af te nemen en aan de eerste lopers te overhandigen. De lopers leggen in estafette de 140 km af naar Medemblik. De eerste uren in de donkere nacht om uiteindelijk om 16.00 uur bij het oorlogsmonument in Medemblik aan te komen.

Route
De Loopgroep Medemblik traint onder leiding van Siem Zeilemaker wekelijks aan de Vooroever. Naast het werken aan de conditie moet er van alles geregeld worden om de estafette veilig en vlekkeloos te laten verlopen. Er is een route uitgestippeld via de dijk Lelystad - Enkhuizen. Vanaf Enkhuizen volgt de Loopgroep de dijk door Andijk en Wervershoof naar Medemblik.

Symbool
Naar verwachting komen er 100 gemeenten uit heel Nederland met 2000 lopers en begeleiders het Bevrijdingsvuur ophalen om dit lopend naar hun eigen woonplaatsen te brengen. Het Bevrijdingsvuur is sinds 1948 het symbool voor leven in vrede en vrijheid. Het Bevrijdingsvuur is onlosmakelijk verbonden met Wageningen, Stad der Bevrijding. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht van 4 op 5 mei ontstoken voor het historische Hotel de Wereld. Samen zorgen zij er op deze manier voor dat het Bevrijdingsvuur in heel Nederland brandt!