Belgische Federale Overheid



Ombudsdienst Pensioenen publiceert Jaarverslag 2010

Datum: 13 april 2011

De Ombudsmannen voor de Pensioenen hebben het Jaarverslag 2010 van de Ombudsdienst Pensioenen voorgesteld. Ze doen hierin elk jaar een aantal aanbevelingen en suggesties. Dit jaar ligt de nadruk in de eerste plaats op de pensioenbonus en het uitblijven van een beslissing hierover.

1 689 verzoeken

Alles samen ontving de ombudsdienst 1 689 verzoeken. De top drie van de

klachten gaat over het niet ontvangen van de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO), de lange duur om een
pensioendossier te behandelen en de moeilijkheden rond de betaling van het
pensioen in het buitenland.

Meer dan de helft (52 %) van de ontvankelijke klachten bleek gegrond te zijn en voor 84 procent van die gegronde klachten werd voor de klager een positief resultaat bereikt.
Een klacht wordt ook snel afgehandeld: voor een gegronde klacht bedraagt de gemiddelde behandelingsduur door de ombudsdienst drie maanden.

De pensioenbonus

In het jaarverslag 2010 roept de ombudsdienst de regering en het parlement op om dringend actie te ondernemen. De pensioenbonus is een serieuze stimulans om langer te werken. De mensen weten niet of deze bonus vanaf januari 2013 nog wel zal worden toegekend. Ideaal zouden de pensioendiensten meer ruchtbaarheid moeten geven aan de pensioenbonus, die nog te weinig bekend is. Maar in veel gevallen kunnen de pensioendiensten dit niet omdat ook zij niet weten of de bonus nog zal bestaan vanaf 2013.

Toegang tot het gerecht

Een ander pijnpunt is dat de toegang tot het gerecht gelijk is voor alle gepensioneerden, behalve voor de gepensioneerde ambtenaren. Dit werd al in het Jaarverslag 2004 onder de aandacht gebracht. Nu stelt het arrest van het Grondwettelijk Hof dat het beroep op de rechter zoals dat voor de gepensioneerde ambtenaren wettelijk geregeld is de Grondwet schendt wat de gerechtskosten betreft. Met dergelijke ruggensteun herhaalt de ombudsdienst met nog meer aandrang de aanbeveling om de wet op dat vlak aan te passen.

Het geheim van de IGO

Ten slotte herinnert de ombudsman eraan dat hij in het Jaarverslag 2009 de
vinger legde op het 'geheim van de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO)'. De Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) is na deze oproep begonnen met het recht op IGO automatisch te onderzoeken voor de vervroegd gepensioneerden wanneer zij 65 jaar worden. Ook voor wie het recht op IGO in het verleden niet onderzocht werd, is de RVP een inhaalbeweging opgestart. Omdat het om vele duizenden dossiers gaat, zal het nog een poos duren vooraleer alle dossiers gescreend zijn. Bovendien kan een gepensioneerde, wanneer de IGO eerder geweigerd werd, door de verhoging van het bedrag van de IGO of door een wijziging van zijn financiële situatie er nu misschien wel aanspraak op maken. Wie dus ouder is dan 65 jaar, een klein pensioentje krijgt en voor de rest niet veel andere bezittingen heeft, kan de IGO aanvragen. Overigens roept de ombudsdienst de RVP op om een grootscheepse informatiecampagne te lanceren over het bestaan van de IGO.

Raadpleeg het Jaarverslag 2010 van de Ombudsdienst Pensioenen. (pdf, 17 p. - 788 kB)
Zie het origineel