Gemeente Heerenveen

handhaving op bovengrondse dieselolietanks

Geen actieve handhaving op bovengrondse dieselolietanks

De gemeente Heerenveen gaat na 1 juni 2011 niet actief handhaven op de sanering van bovengrondse dieselolietanks die ouder zijn dan 15 jaar. Als er sprake is van milieuschade wordt er natuurlijk wel opgetreden.

De gemeente wil met haar definitieve standpunt wachten op het nieuwe Activiteitenbesluit, dat begin 2012 verwacht wordt. Er wordt dan meer duidelijkheid gegeven over een datum voor handhaving op sanering.

Volgens het huidige Besluit landbouw milieubeheer, waar veel agrarische bedrijven onder vallen, moeten bovengrondse dieselolietanks zonder tank- en installatiecertificaat vóór 1 juni 2011 gekeurd worden of buiten gebruik zijn gesteld. Er zijn plannen om dit Besluit samen te voegen met het Activiteitenbesluit, waar andere organisaties en bedrijven onder vallen. In dit Activiteitenbesluit staat 1 januari 2015 genoemd als saneringsdatum.

Als het nieuwe Activiteitenbesluit ongewijzigd in werking treedt en daarmee het Besluit landbouw milieubeheer wordt ingetrokken, hoeven oude bovengrondse tanks pas voor 1 januari 2015 te worden gekeurd of vervangen.