Gemeente Heerenveen

VvE flat Burgemeester Kuperusplein

Vergoeding voor VvE flat Burgemeester Kuperusplein

De vereniging van eigenaren van de flat aan het Burgemeester Kuperusplein nummer 74 t/m 95 krijgt mogelijk een tegemoetkoming van de gemeente Heerenveen van EUR 8.925 voor onderhoudskosten. Door de ontwikkeling van plannen voor het centrum, verkeerden de bewoners van deze flat lange tijd in onzekerheid over de toekomst van hun appartementencomplex. Vorige maand werd de definitieve Structuurvisie Heerenveen-Centrum-Breed vastgesteld, waarmee duidelijk werd dat de flat blijft staan.

Het college van B&W wijst er met nadruk op dat het hier gaat om een vergoeding uit coulance-overwegingen en niet op grond van juridische aansprakelijkheid. Wanneer een gemeente plannen maakt, is er haast onvermijdelijk sprake van een periode van onzekerheid over het wel of niet doorgaan van voorstellen. Bewoners worden bovendien, waar mogelijk, zo vroeg mogelijk geïnformeerd over plannen die hen (persoonlijk) aangaan. Zolang plannen niet definitief zijn vastgesteld, bestaat er geen wettelijk recht op schadevergoeding.

In dit specifieke geval is het college van mening dat het redelijk is om de bewoners een vergoeding toe te kennen. Het betreft hier de enige groep bewoners/eigenaren die te maken kreeg met een mogelijke sloop van hun woning en om een opgetreden onderhoudsachterstand die aantoonbaar samenhangt met het gevoerde overleg over deze planvorming. De vereniging van eigenaren heeft zich steeds op een positieve manier opgesteld in dit overleg over mogelijke herontwikkeling van hun gebouw.

Het voorstel voor deze vergoeding moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd.