Gemeente Noordwijkerhout


Eerste compensatieproject van de GOM van start

Persbericht van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij. In de Greenport Duin- en Bollenstreek werken samen de gemeenten: Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen. De Greenport Ontwikkelingsmaatschappij werkt namens en voor deze zes gemeenten. Doelstelling van de GOM is de revitalisering en economische herstructurering van de streek.

Het heeft 3 jaren gekost, maar inmiddels staat bij C.S. Weijers in Hillegom de staalconstructie voor een nieuw te bouwen bedrijfspand. Directeur Onno Zwart van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) en Wethouder Jan van Griensven van Hillegom feliciteren mede-eigenaar John Boot van C.S. Weijers met deze mijlpaal.

De plannen van C.S. Weijers hebben een aantal jaren in de koelkast gestaan. Ten tijde van het Pact van Teylingen werd aan alle ruimtelijke initiatieven in de Duin- en Bollenstreek een halt toegeroepen uit oogpunt van behoud van de streek. Toen in 2009 de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG) door de greenportgemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen werd vastgesteld en toen in 2010 de GOM werd opgericht om de in de ISG beschreven herstructurering ten uitvoer te brengen, ontstonden er weer mogelijkheden voor economische en landschappelijke ontwikkeling.

Het bedrijf dateert uit 1926 toen de heer C.S. Weijers startte met kweken, veredelen en later ook verhandelen van dahlia's. Eind jaren '60 nam de handel in bijzondere bol- en knolgewassen de overhand in de bedrijfsactiviteiten. Sinds 1982 is het bedrijf in handen van de familie Boot, waarvan vader Jan en zoon John momenteel aan het roer staan. Door te kiezen voor kwaliteit en servicegerichte dienstverlening heeft C.S. Weijers een vooraanstaande positie in de sector verworven.

De potentie van C.S. Weijers is in de gemeente Hillegom niet onopgemerkt gebleven. Zij bleek daarom behulpzaam om de uitbreidingsplannen van het bedrijf naar de provincie toe te steunen, wat heeft geresulteerd in uitbreiding van het bedrijfspand. Voor het oppervlakte aan bollengrond dat met deze bedrijfsuitbreiding verloren gaat, heeft C.S. Weijers aan de GOM een bedrag ter compensatie betaald. Dit geld wordt volgens de afspraken tussen de greenportgemeenten aangewend voor het elders in de Duin- en Bollenstreek creëren van nieuwe bollengrond. Daarnaast heeft C.S. Weijers zorg besteed aan de inpassing van het nieuwe bedrijfspand in het landschap, door het aanleggen van sloten en het plaatsen van bomen.

John Boot: "We zijn blij met de kans die C.S. Weijers heeft gekregen om onze ambities waar te maken en economisch rendabel te blijven". Dit jaar bestaat C.S. Weijers & Zonen B.V. 85 jaar.

Greenport
Vlnr: Jan van Griensven, John Boot, Jan Boot en Onno Zwart.