Nota tegen btw-verhoging beeldende kunst: 'Een ondoordachte maatregel'

Persbericht van FNV KIEM (Oud)

In opdracht van FNV KIEM heeft belastingadviseur Dick Molenaar van All Arts een nota opgesteld tegen de btw-verhoging op beeldende kunst. Met de notitie worden beeldend kunstenaars geïnformeerd over de achtergrond van deze ondoordachte en schadelijke maatregel. FNV KIEM vindt de maatregel die zonder overgangsregeling onevenredig veel kunstenaars treft, asociaal.

FNV KIEM gaat kunstenaars ondersteunen, die bij de belastingdienst bezwaar maken tegen de btw verhoging. Aan de hand van praktische voorbeelden zal de vakbond bij de politiek aankloppen om hen te wijzen op de desastreuze gevolgen van de btw-maatregel. De onzorgvuldigheid waarmee dit kabinet het wetsvoorstel door de Eerste en Tweede Kamer heeft geloodst, zonder zich te verdiepen in de gevolgen voor de doelgroep vindt FNV KIEM een asociale manier van regeren.

Helle:"De regering is van plan om haar bezuiniging keihard door te zetten. Toch zijn er Kamerleden, ook van het CDA en de VVD, die grote moeite hebben met deze onevenredige aanslag op kunst en cultuur. Hen gaan wij dan ook informeren over de gevolgen van dit beleid. Door dergelijke gesprekken te voeren voorzien we deze Kamerleden van goede argumenten om het debat in de Kamer aan te gaan." Ook voert FNV KIEM een onderzoek uit naar de dalende vraag in de beeldende kunsthandel als gevolg van de btw- verhoging. Dit heeft de politiek nagelaten.

Terwijl het de podiumkunsten gelukt is om uitstel van de maatregel te bewerkstelligen, is de btw-verhoging voor beeldend kunstenaars doorgevoerd. Beeldend kunstenaars worden echter met dezelfde problemen geconfronteerd als podiumkunstenaars. Ook zij hebben in 2010 afspraken gemaakt over werk dat in 2011 geleverd wordt. Opdrachtgevers zijn lang niet altijd bereid om de 13 procent btw te betalen, die meer betaald moet worden.

Irene Helle, bestuurder Kunsten FNV KIEM: "Het gemiddeld jaarinkomen van beeldend kunstenaars is, een klein aantal zeer succesvolle daargelaten, bedroevend laag met een gemiddelde van 12.000 euro. Met de bezuinigingen op kunst en cultuur van 200 miljoen wordt de beeldende kunst niet gespaard: de WWIK wordt afgeschaft, de beurzen via de fondsen worden nog verder beperkt en de btw gaat van 6% naar 19%. Deze laatste maatregel dupeert veel kunstenaars. Zeker omdat deze is ingevoerd zonder enige overgangsregeling."

FNV KIEM heeft de notitie geschreven in samenwerking met NGA (Nederlandse Galerie Associatie), BBK, Stroom en mr. J.A. van den Berg (Jardin Advocaten).

*

Links:
http://www.fnv-kiem.nl



Razende Robot Reporter