Gemeente Breda

14Apr
Van haven naar bruisend waterplein
Breda gaat de haalbaarheid onderzoeken om het water van Breda toeristisch meer te benutten. De studie richt zich met name op de wenselijke voorzieningen en investeringen die nodig zijn om de haven te transformeren naar een `bruisend waterplein'. Een ander aspect van de studie is het in beeld brengen van de subsidiekansen en publieke en private investeringsmogelijkheden. De haalbaarheidsstudie is een vervolg op de visie Water en Vrijetijdsbesteding Breda, die op 14 februari 2011 door de gemeenteraad is vastgesteld.

De haalbaarheidsstudie richt zich op het gebied aan de haven en omliggende gebieden waaronder het CSM-terrein, het Havenkwartier en Via Breda. De verbinding tussen deze gebieden geeft mogelijkheden voor nieuwe functies en voorzieningen. Het gaat hierbij niet alleen om boten, maar ook om dit gebied een aantrekkelijke passage te maken voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer. Naast de ophoging van de Trambrug om meer watertoerisme te stimuleren, de aanleg van een passantenhaven en een drijvende steiger in de binnenhaven, worden voorzieningen als een podiumponton, een steiger in het park Valkenberg, aanlegsteigers in de singels, de bouw van een replica van 't Turfschip en een watersportcentrum annex Loungebar met drijvend zwembad en strand meegenomen in het onderzoek.

De toekomstige ontwikkelingen voorzien in een aantal kansen, die wellicht ondernemers in beweging brengt, subsidies mogelijk maakt en het watertoerisme en de economie van Breda een belangrijke impuls kan geven. Eind juni zijn de resultaten van de haalbaarheidsstudie bekend. Breda, 14 april 2011
14Apr