Consumentenbond
Gegevens over vieze horecakeukens eindelijk openbaar
* 14 april 2011 02:00
Consumenten kunnen vanaf 2012 eindelijk zien welke horecagelegenheden
hygiënisch werken en welke niet. De Consumentenbond (CB) vindt het een
goede zaak dat minister Schippers van Volksgezondheid deze toezegging
deed aan de Tweede Kamer op 14 april. Het is wel belangrijk dat deze
metingen op een voor consumenten logische en begrijpelijke manier
worden weergegeven.
De volgende stap is volgens de CB nu het invoeren van een
stickersysteem op de deuren van de horecagelegenheden. Op die manier
kunnen consumenten ter plekke zien of het bedrijf bij de laatste nVWA
inspectie aan de hygiëneregels voldeed. Consumenten kunnen zo beter
kiezen en bedrijven worden gestimuleerd om hygiënischer te werken. Dit
systeem is al succesvol ingevoerd in Denemarken, New York en het
Verenigd Koninkrijk.
Toegankelijk
Hoewel er op enkele gebieden al inspectiegegevens openbaar zijn van de
nVWA, zijn die niet altijd even duidelijk voor consumenten. Daarom
analyseerde de CB onlangs metingen uit 2009 en 2010 van de nVWA over
bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit en presenteerde die in de
Gezondgids van april.