Consumentenbond

Gegevens over vieze horecakeukens eindelijk openbaar


* 14 april 2011 02:00

Consumenten kunnen vanaf 2012 eindelijk zien welke horecagelegenheden hygiënisch werken en welke niet. De Consumentenbond (CB) vindt het een goede zaak dat minister Schippers van Volksgezondheid deze toezegging deed aan de Tweede Kamer op 14 april. Het is wel belangrijk dat deze metingen op een voor consumenten logische en begrijpelijke manier worden weergegeven.

De volgende stap is volgens de CB nu het invoeren van een stickersysteem op de deuren van de horecagelegenheden. Op die manier kunnen consumenten ter plekke zien of het bedrijf bij de laatste nVWA inspectie aan de hygiëneregels voldeed. Consumenten kunnen zo beter kiezen en bedrijven worden gestimuleerd om hygiënischer te werken. Dit systeem is al succesvol ingevoerd in Denemarken, New York en het Verenigd Koninkrijk.

Toegankelijk

Hoewel er op enkele gebieden al inspectiegegevens openbaar zijn van de nVWA, zijn die niet altijd even duidelijk voor consumenten. Daarom analyseerde de CB onlangs metingen uit 2009 en 2010 van de nVWA over bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit en presenteerde die in de Gezondgids van april.