Nederlands Jeugdinstituut

Mediaopvoeding.nl: online vraagbaak voor ouders en professionals

14 april 2011

Tijdens het Centraal Podium Mediawijsheid is op donderdagmiddag 14 april de website www.mediaopvoeding.nl gelanceerd. Dé nationale vraagbaak voor ouders en professionals voor vragen over media en mediagebruik door kinderen. De site is een initiatief van de stichting Mijn Kind Online, in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut en Ouders Online. Financieel is de website mogelijk gemaakt door Mediawijzer.net, het mediawijsheid-expertisecentrum van de overheid om Nederlandse burgers en organisaties mediawijs te maken.

Mediageweld en jeugd

Eric Eljon, directeur SBS Productions, opende met een druk op de knop de site Mediaopvoeding.nl. Peter Nikken, verbonden aan het Nederlands Jeugdinstituut en bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, beantwoordde vervolgens de eerste opvoedvraag. 'Hoe ga je om met je kind van 6 jaar en het wereldnieuws?'. Het antwoord is direct te vinden op de website.

Mediawijsheid

Media zijn overal en hun maatschappelijke impact wordt groter. Om maatschappelijk mee te kunnen doen en niet buitengesloten te worden, is het belangrijk om media te kunnen vinden, begrijpen en maken. Hoe eerder mensen leren mediawijs te zijn, des te beter. Daarom is het belangrijk om bij de jeugd te beginnen. Zij pakken nieuwe media-ontwikkelingen snel op. Ouders en scholen kunnen een cruciale rol spelen om de jeugd bewust te maken hoe media werken en wat de impact kan zijn. De website www.mediaopvoeding.nl draagt daaraan bij.