Ingezonden persbericht


( P E R S B E R I C H T )

Dordrecht, 7 februari 2011

Les Spectateurs van OMSK/Lotte van den Berg in première

Een voorstelling over de beweging van Nederland naar Congo en terug

Op donderdag 14 april 2011 gaat de voorstelling Les Spectateurs van OMSK/Lotte van den Berg in première in het Energiehuis te Dordrecht. Regisseur Lotte van den Berg werkte samen met een artistiek team gedurende vier maanden in Kinshasa, de hoofdstad van Congo. Samen met beeldend kunstenaars, muzikanten en spelers uit Nederland en Afrika maakt OMSK een voorstelling over de beweging van Nederland naar Congo en terug. Na de première maakt het gezelschap een Europese tournee naar Brussel, Den Bosch, Zürich, Rotterdam, Graz en Antwerpen.

Wat betekent het je te verhouden tot een omgeving die je vreemd is? Hoe is het om te gast te zijn in een land dat je niet kent? Lukt het je een verbinding aan te gaan, of blijf je voor altijd toeschouwer? Dit zijn de vragen die OMSK zich stelt bij het maken van hun nieuwste voorstelling Les Spectateurs.

Lotte van den Berg: "In Les Spectateurs worden de afgepaste sociale omgang en het individueel gerichte perspectief van hier geplaatst naast het ongelooflijk sterke en overweldigende besef van gezamenlijkheid dat in Kinshasa voelbaar is. Een voorstelling over de behoefte aan eigenheid en zelfbehoud én de hoop op plotselinge overgave aan alles wat je vreemd is. Over de toeschouwer op afstand, die ernaar verlangt te verdwijnen in de wereld waar hij naar kijkt."

Kinshasa
In Kinshasa valt op hoe dagelijkse situaties in de openbare ruimte uitgroeien tot kleine performances. Een ongebruikelijke houding, een klein gevecht op straat, een brommer die midden op een plein stilstaat. Er hoeft niet veel te gebeuren of het trekt de aandacht en wordt een voorstelling. OMSK/Lotte van den Berg ging tijdens het verblijf in Kinshasa een intensieve dialoog aan met toeschouwers en toevallige passanten, door werk te tonen, repetities in de openbare ruimte te organiseren en gesprekken aan te gaan.

Teruggekomen in Nederland realiseert Lotte van den Berg zich meer dan ooit hoe gehecht ze is aan de grond die ze kent, aan de stilte en de ruimte om haar heen. Ze denkt iets te kunnen begrijpen van het onvermogen dat migranten voelen in een poging zich aan te passen aan een nieuwe omgeving.

Les Spectateurs in Nederland
Net als tijdens het verblijf in Kinshasa wordt rond de voorstelling Les Spectateurs een dialoog aangegaan met het publiek. Op iedere speelplek zal een vooruitgeschoven team van OMSK tien dagen voor de première een gesprek opstarten met veertig tot vijftig bewoners van die stad. Gesprekspartners die zich op verschillende manieren verhouden tot het onderwerp: migranten, wetenschappers, buren, reizigers, activisten, journalisten etcetera.

De gesprekken zullen gaan over het belang van eigenheid naast de noodzaak je te verdiepen in dat wat je vreemd is en worden onderdeel van de voorstelling. De gesprekspartners worden vanzelfsprekend uitgenodigd om als toeschouwer aanwezig te zijn bij de voorstelling.

Speellijst:
Dordrecht: 13 t/m 23 april, Energiehuis (Kaartverkoop via www.kunstmin.nl en 078 - 639 79 79) Brussel: 25 t/m 28 mei, Kunstenfestivaldesarts
Den Bosch: 7/9/10/11/12/13 augustus, Theaterfestival Boulevard Zürich: 27 t/m 30 augustus, Zürcher Theater Spektakel Rotterdam: 16 t/m 18 september, Internationale Keuze vd Rotterdamse Schouwburg Graz: 29 september t/m 2 oktober, Steirischer Herbst Graz Antwerpen: 23 t/m 25 januari 2012, Toneelhuis Antwerpen

www.omsk.nl

----------

OMSK
OMSK is een theatergezelschap opgericht in 2009. In een groot industrieel gebouw, het voormalig energiehuis van Dordrecht, bouwt OMSK onder artistieke leiding van Lotte van den Berg een platform voor hedendaags theater.

Credits Les Spectateurs:
OMSK Lotte van den Berg, Anoek Nuyens, Rachid Laachir, Floor van Leeuwen, Christina Flick, Theun Mosk, Arthur Wagenaar, Elizabet van der Kooij, Willem Weemhoff, Daan 't Sas, Guido Kleene, Bright O'Richards, Anke Wirken, Bart Kusters, Ifor Schrauwen, Rianne van Hassel e.a.

IN COPRODUCTIE MET Theaterfestival Boulevard 's-Hertogenbosch, Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg, Kunstenfestivaldesarts Brussel, Steirischer Herbst Graz, Zürcher Theater Spektakel, Toneelhuis Antwerpen, Schouwburg Kunstmin. Gecoproduceerd door NXTSTP met steun van het Cultuur Programma van de Europese Unie.

MET FINANCIËLE ONDERSTEUNING VAN SNS REAAL Fonds en VSB Fonds

OMSK ontvangt structurele ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Dordrecht

----------

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht