Meer huishoudens doen beroep op Nationale Hypotheek Garantie

Persbericht van Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen

NHG TOONT MEERWAARDE AAN
MEER HUISHOUDENS DOEN BEROEP OP NATIONALE HYPOTHEEK GARANTIE

In het eerste kwartaal 2011 hebben ongeveer 38.000 huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning gefinancierd met een Nationale Hypotheek Garantie. Dat is ruim 10% meer dan het laatste kwartaal van vorig jaar. Dit betekent dat ruim 80% van alle aankopen van woningen binnen de NHG-kostengrens van 350.000 euro wordt gefinancierd met NHG. Daarnaast heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen, verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garantie, in het eerste kwartaal 492 verliesdeclaraties ontvangen in verband met huishoudens die hun woning met verlies moesten verkopen. Dat is 38% meer dan in het vierde kwartaal van 2010.

Volgens algemeen directeur Karel Schiffer bewijst NHG meer dan ooit haar toegevoegde waarde voor de koopwoningmarkt: "NHG ondersteunt de vraag naar koopwoningen, ook in economisch ongunstige omstandigheden. Het instrument heeft een marktstabiliserend effect en speelt daarmee een belangrijke rol bij het herstel van de woningmarkt. Wie nu een woning koopt, doet dit alleen als het veilig en verantwoord gefinancierd kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat door NHG meer mensen een woning hebben gekocht."

Vangnet
De toename van gedwongen woningverkopen met verlies wijt het Waarborgfonds aan de negatieve prijsontwikkeling van koopwoningen. Wie nu zijn woning gedwongen moet verkopen, houdt eerder een restschuld over dan een aantal jaren geleden. Vooral echtscheiding (44%) en werkloosheid (17%) zijn bij NHG oorzaken van gedwongen verkoop. In deze gevallen neemt het Waarborgfonds de restantschuld over. Schiffer: "Ook hiermee toont het instrument zijn meerwaarde aan. De hypotheekgarantie is een uniek institutioneel vangnet voor huishoudens die risico's lopen bij de financiering van een eigen woning. Ik verwacht dat wij dit jaar voor ongeveer tweeduizend huishoudens in totaal 60 miljoen euro aan restschulden zullen overnemen."

Weerstandsvermogen
De omvang van de verliezen komt overeen met de verwachting van het Waarborgfonds en deze kunnen daarom ruimschoots worden opgevangen. Ondanks de toename van het aantal gedwongen verkopen zag het Waarborgfonds haar vermogen in het eerste kwartaal groeien met 38 miljoen euro.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://bit.ly/eN6yM9
Bijlage:
* nhgfactsheet1ekwart_2011pdf

Organisatie info:

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen

Informatie : Johan Simon (Hoofd communicatie NHG)
T: 079 368 28 34 of (06) 17 64 87 51
E: johan.simon@nhg.nl