Raad van State


donderdag 14 april 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraden van Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel van het bestemmingsplan 'Rode Waterparel'. De gemeenteraden hebben ook exploitatieplannen vastgesteld. De gemeente Moordrecht en de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel werkten samen aan een bestemmingsplan voor het gebied 'Rode Waterparel' in het midden van de Zuidplaspolder, tussen de A20 en de A12. Beide gemeentes maken nu deel uit van de gemeente Zuidplas. In het westen vormt de 2e Tochtweg de grens van de Rode Waterparel, in het noorden de Zuidelijke Dwarsweg, de oostelijke grens ligt 180 meter ten oosten van de Middelweg en in het zuiden ligt de Groene Waterparel. Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van 1.500 woningen, waarvan 500 pas kunnen worden gebouwd na een apart wijzigingsbesluit. De woningen komen te staan op en rond de kreekrug in een waterrijk en dun bebouwd gebied. Gebiedsontwikkelingsmaatschappij Zuidplaspolder Beheer BV, een varkenshouderij buiten het gebied en enkele inwoners van Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen komen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gebiedsontwikkelingsmaatschappij vindt dat de bouw van die 500 extra woningen niet via een wijzigingsbesluit, maar meteen in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt had moeten worden. De varkenshouderij vindt dat er te weinig rekening is gehouden met de geurzone rondom haar bedrijf. Hierdoor zou de varkenshouderij in haar bedrijfsvoering worden aangetast en in haar uitbreidingsmogelijkheden worden beperkt. Enkele inwoners zijn het er niet mee eens dat hun woningen moeten verdwijnen om een stuk groen mogelijk te maken. (zaaknummer 200907374/1)

10.30 uur

Deze zaak is op 13 april jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Wijchen heeft verleend voor een geluidsscherm aan de Campus/Valendrieseweg in de gemeente. Omdat het bestemmingsplan een geluidsscherm op die locatie niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. Het gaat om een geluidsscherm in de buurt van sportvelden en een parkeerterrein bij de Campus Oosterweg. Een aantal omwonenden is tegen de vergunning en vrijstelling in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen zijn de bouwvergunning en vrijstelling niet meer nodig, omdat de andere bouwvergunning en vrijstelling voor de sportvelden en het parkeerterrein al eerder door de Raad van State zijn vernietigd. Die uitspraak van 23 februari 2011 met zaaknummer 201007203/1 is te vinden op onze website. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State de bouwvergunning en vrijstelling voor het geluidsscherm voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201103265/2)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat van het tracébesluit A50 Ewijk-Valburg. Het besluit maakt het mogelijk de weg tussen de knooppunten Ewijk en Valburg in beide richtingen te verbreden van 2x2 naar 2x4 rijstroken. Volgens de minister ontstaat er zo een betere doorstroming op dit traject en is de regio beter bereikbaar. De minister wil ook ter uitvoering van het tracébesluit een extra brug over de Waal aanleggen. Op twee oevers naast de bestaande brug wil hij een bouwplaats inrichten, waar de brug in delen wordt gebouwd. Als deze klaar is, gaat het verkeer over de extra brug rijden en zal de bestaande brug uit het verkeer worden genomen en gerenoveerd. Het Bewonerscomité A-50, het Bewonerscomité Veluwstraat Ewijk en een aantal inwoners van Ewijk komen tegen het tracébesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de bewonerscomités kloppen de berekeningen van de verkeersbelasting van de A50 niet. Ook zou de geluidsbelasting niet goed zijn berekend. Verder vrezen de comités verslechtering van de luchtkwaliteit en toename van geluidsoverlast. De minister plaatst - in strijd met eerdere toezeggingen - geen geluidsschermen aan beide kanten van de snelweg, aldus de comités. Het gemeentebestuur en de gemeenteraad van Beuningen komen ook tegen het besluit van de minister in beroep. Zij vinden dat de minister beter had moeten onderzoeken wat de gevolgen zijn van het tracébesluit voor de doorstroming op omliggende wegen. Volgens hen leidt de wegverbreding slechts tot verplaatsing van het fileprobleem. De inwoners vrezen door de toename van verkeer op de snelweg meer geluidsoverlast. De maatregelen in het tracébesluit om de geluidsoverlast te beperken, zijn volgens hen onvoldoende. Verder zou het geluid van de voegovergangen in de weg niet in de berekeningen zijn meegenomen. Ook zijn de inwoners bang voor verslechtering van de luchtkwaliteit in de omgeving. Zie ook de zaak met nummer 201007307/1 die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag om 15.30 uur op zitting behandelt. Die zaak gaat over de ontheffing die de toenmalige minister van LNV op grond van de Flora- en Faunawet heeft verleend vanwege de verbreding van de A50. (zaaknummer 201003583/1)

15.30 uur

Zitting over de ontheffing die de toenmalige minister van LNV heeft verleend aan de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat vanwege de verbreding van de A50 tussen Ewijk en Valburg. Om deze verbreding mogelijk te kunnen maken moeten bomen worden gekapt, sloten worden gedempt en vergraven, en bermen worden verhoogd. Omdat door deze werkzaamheden de voortplantings-, rust- en verblijfplaatsen van diverse vleermuissoorten en de poelkikker worden verstoord heeft de minister een ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet verleend. Een aantal omwonenden komt tegen de ontheffing in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de minister ook ontheffing had moeten verlenen voor de knoflookpad en de kamsalamander, omdat de werkzaamheden ook gevolgen hebben voor deze dieren. De minister had bovendien in de ontheffing moeten bepalen hoe de aantasting van de voortplantings-, rust- en verblijfplaatsen van de dieren worden gecompenseerd. Zie ook de zaak met nummer 201003583/1 die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag om 11.00 uur op zitting behandelt. Die zaak gaat over het tracébesluit A50 Ewijk-Valburg dat de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat heeft vastgesteld. (zaaknummer 201007307/1)