Algemene Onderwijsbond



300 miljoen bezuinigen op passend onderwijs ook in 2015 veel te fors

De Algemene Onderwijsbond is blij dat minister Van Bijsterveldt de teugels wat laat vieren bij de bezuinigingen rond het passend onderwijs. `Het is mooi dat het ijzingwekkende tempo waarmee de bezuinigingen zouden worden ingevoerd nu is losgelaten. 300 miljoen euro bezuinigen vanaf 2015 is wat ons betreft nog steeds veel te veel. Maar goed: het kabinet is na een half jaar druk vanuit de sector uit de loopgraven gekomen, dus we gaan er van uit dat de extra tijd nu wordt gebruikt om alternatieven uit te werken', zegt bestuurslid Liesbeth Verheggen van de grootste onderwijsbond.

Niet te vermurwen
Marja van Bijsterveldt leek de afgelopen maanden niet te vermurwen op het dossier passend onderwijs: er moest en er zou bezuinigd worden, en snel ook. In 2012 zou 50 miljoen euro worden gekort op het budget voor zorgleerlingen, daarna zou meteen worden doorgestoten naar 300 miljoen euro. Dat tempo was voor het onderwijs niet bij te houden. Later bleek uit onderzoek van de AOb dat in 2012 zelfs al 100 miljoen euro werd gekort.

Los van het onverantwoorde tempo waarmee Van Bijsterveldt de bezuinigingen wilde doorvoeren, plaatst de AOb kritische noten bij het plan van Van Bijsterveldt zelf: het geld werd bijeen geschraapt via een groepsvergroting in het speciaal onderwijs, een keiharde sanering in het aantal ambulant begeleiders en zorgplicht voor de reguliere school. Expertisecentra moeten dicht, regionale samenwerkingsverbanden moeten opgericht. Verheggen: `De rekening is dan voor de maatschappij: een voorzichtige berekening leerde ons onlangs dat 9000 mensen op zoek zouden kunnen naar ander werk, dat leerlingen die extra aandacht nodig hebben zich moeten redden in een reguliere klas waar geen tijd is voor begeleiding, en dat er geen idee bestaat over de bureaucratie die ontstaat rond de samenwerkingsverbanden.'

Ook de plannen vergen aanpassing
Ook in de gelederen van de AOb is er best bereidheid om na te denken over alternatieven in het passend onderwijs. `Maar dan moeten die plannen echt op een flink aantal onderdelen worden aangepast,' zegt Verheggen. `Op deze manier wordt het namelijk echt een bende. Wil dit kabinet op enige steun in het onderwijs kunnen rekenen, dan zal het hard moeten nadenken over een eventueel alternatief.'

Staking
Juist deze week besloten de onderwijsvakbonden dat de maat vol was, en werd een staking aangekondigd voor 19 mei in Utrecht. `Toen Van Bijsterveldt zelfs haar eigen CDA-congres niet tegemoet wenste te komen, was het voor ons klaar en hebben we besloten tot een staking in de Utrechtste Jaarbeurs. Nu het kabinet met deze concessie komt, moeten we ons met onze partners beraden op de status van deze actie,' aldus Verheggen.