Kinderen missen stimulans ouders en omgeving gezond eten en bewegen

Persbericht van Convenant Gezond Gewicht

PERSBERICHT

KINDEREN MISSEN STIMULANS VAN OUDERS EN OMGEVING OM GEZOND TE ETEN EN TE BEWEGEN.

Veel kinderen en jongeren leven ongezond: ze zitten veel en eten weinig groente en fruit. Toch zien de meeste ouders van jonge kinderen geen noodzaak om hun kind meer beweging en gezondere voeding aan te bieden. Ouders vinden al die aandacht voor gezond gewicht wel goed, maar doen er in de praktijk onvoldoende mee.

Nulmeting
Dat zijn de uitkomsten van de nulmeting die het Convenant Gezond Gewicht heeft laten uitvoeren door TNO. De monitor toont aan dat slechts 1 op de 5 ouders het nodig acht om hun kinderen meer te laten bewegen en maar een kwart van de ouders vindt dat hun kinderen gezonder moeten gaan eten. Tweederde van de volwassenen eet zelf ook onvoldoende groente en fruit. Goed nieuws is wel dat bijna alle kinderen en jongeren en driekwart van de volwassenen dagelijks ontbijten. Vanaf nu zal jaarlijks een meting worden uitgevoerd, om de hoofddoelstellingen en activiteiten van het Convenant Gezond Gewicht te evalueren.

Stimulans
Volgens Convenantvoorzitter Paul Rosenmöller onderstrepen de resultaten de noodzaak van blijvende aandacht voor overgewicht en de voorbeeldfunctie van ouders en de omgeving, zodat kinderen en jongeren overal gestimuleerd worden om gezond te eten en voldoende te bewegen. Het convenant draagt hier aan bij door middel van het programma JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) dat inmiddels in 6 gemeenten loopt. Daarnaast blijft het convenant zich onverminderd inzetten om gezond gedrag bij kinderen, jongeren en hun ouders te stimuleren. Dit wordt onder andere gedaan door het bevorderen van gymlessen en gezonde kantines op scholen en sportverenigingen, het consumenten gemakkelijker maken om in winkels en de horeca te kiezen voor gezond eten en aandacht voor een gezonde leefstijl op het werk.

Het Convenant Gezond Gewicht is een uniek samenwerkingsverband van 27 partijen, afkomstig van (Rijks- en lokale) overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die zich gezamenlijk inzetten om de stijgende trend van overgewicht en obesitas om te buigen in een daling.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.convenantgezondgewicht.nl
Bijlage:
* achtergrondinformatie bij persbericht defdoc * 2011 016 monitor convenant gezond gewicht defpdf

Organisatie info:

Convenant Gezond Gewicht

De volledige Mon itor Convenant Gezond Gewicht is te downloaden op www.convenantgezondgewicht.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monica Remmelink: monica.remmeli nk@convenantgezondgewicht.nl of 06-109 301 09.