Gemeente Bronckhorst
---


Proef toevoegen grofzand op aantal zandwegen in Bronckhorst

Om overlast van stof en regen te verminderen, terwijl landelijke uitstraling behouden blijft

Wie aan of in de directe omgeving van een zandweg woont, weet dat de staat van deze wegen erg afhankelijk is van de weersomstandigheden. In de herfst en winter kan er regelmatig overlast zijn door regen- en sneeuwval. Bij droogte in combinatie met wind en verkeer, en een te hoge snelheid, is er overlast van stof. Wij zijn ons bewust van deze problemen en onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de overlast te verminderen. Wel met als uitgangspunt dat een zandweg, een zandweg blijft. Wij willen dit landschappelijke element en de uitstraling die het heeft behouden. Oplossingen zoals semiverharden of zelfs geheel verharden zijn daarom niet aan de orde.

Zeer grofzand
Afgelopen najaar hebben wij een proef gedaan met zeer grofzand op zandwegen (o.a. op een deel van de Wisselinkweg in Zelhem). Dit natuurlijke materiaal komt vrij bij de bewerking van grind. Door de vorm heeft het materiaal een grote zogenaamde haakweerstand. In natte perioden ontstaat daardoor een stabielere zandweg en in droge periodes is er minder stof. We brengen een laag zeer grofzand aan die we vermengen met de bestaande zandweg. Het blijft een zandweg en er kan hinder blijven in de vorm van modder en stof, maar het neemt af. De eerste resultaten zijn positief en voor ons aanleiding de proef nu uit te breiden. Een mogelijk nadelig gevolg, dat we tijdens deze proef gaan meten, kan zijn dat meerdere weggebruikers van de zandwegen gebruik gaan maken en zij hogere snelheden rijden.

Proefperiode
Bewoners van o.a. (delen van) de Joostinkweg en Zomervreugdweg in Vorden, Oude Ruurloseweg, Stadsedijk, Kolkstuikweg en Wisselinkweg in Zelhem, Weeversplasweg en Oosterinkdijk in Hengelo en de Pluimersdijk in Halle waar we de proefvakken gaan aanleggen, hebben we onlangs per brief over het plan geïnformeerd. Wij hebben voor deze wegen gekozen, omdat hier alle eerder genoemde soorten overlast voor komen. De aanleg van de proefvakken in combinatie met het onderhoud van de zandwegen ronden we deze week af, waarna de proef officieel start. De proef duurt een jaar, zodat alle seizoenen goed in beeld komen. Daarna evalueren we, ook in overleg met aanwonenden.

Hengelo (Gld), 14 april 2011

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, cluster Communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --