Dienstenbond CNV

Nieuws

13 april 2011

Ledenvergaderingen over cao BTU

CNV Media wil van zijn leden in het Boeken- en Tijdschriften Uitgeverijbedrijf (BTU) weten of zij het cao-voorstel van de werkgevers steunen. De werkgevers beweren van wel, maar de vakbond betwijfelt dat. Daarom wordt uw mening gevraagd.

De werkgevers zijn niet bereid tot een structurele loonsverhoging van 2 procent, zoals voorgesteld door CNV Media en andere bonden. Zij wil niet verder gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent. Ook in de tweede onderhandelingsronde op 6 april is het daarom niet gelukt om een nieuwe BTU-cao af te sluiten. In deze brief zetten wij de stand van zaken van de onderhandelingen uiteen.

Tijdens de eerste ronde op 17 maart heeft CNV Media voorgesteld om de cao ongewijzigd te verlengen tot 1 januari 2012. Daarnaast is de vakbond bereid om op korte termijn met de werkgevers te praten over de inhoud van een door hun gewenste raam-cao. Daarin worden op hoofdlijnen de arbeidsvoorwaarden geregeld, terwijl de nadere regelgeving wordt overgelaten aan de bedrijfstak. De raam-cao zou moeten gelden voor alle vier de cao's die betrekking hebben op de BTU-sectoren (dus inclusief de cao's voor journalisten).

CNV Media en andere bonden zijn alleen bereid om hier over te praten als er in 2011 een structurele loonsverhoging van 2 procent wordt doorgevoerd. Deze nadrukkelijke voorwaarde van CNV Media en andere bonden is door de werkgeversdelegatie afgewezen.

De werkgevers willen wel praten over een (nieuw) cao -model waarin ruimte is voor maatwerk op individueel of bedrijfsniveau. Maar een structurele loonsverhoging wijzen ze pertinent af. Zij willen niet verder gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent in mei. De werkgevers zijn ongevoelig voor het argument van CNV Media dat de sector op 1 januari 2008 voor het laatst een structurele loonsverhoging heeft gehad.

Maar volgens de werkgeversdelegatie is er geen ruimte voor een structurele loonsverhoging omdat die zou leiden tot nieuwe reorganisaties en daarmee banenverlies in de sector. CNV Media heeft begrip voor de situatie in de sector (dalende advertentie-inkomsten, dalende omzetten etc.). CNV Media heeft zich de afgelopen jaren enorm ingezet om de gevolgen van reorganisaties voor werknemers op te vangen.

Er is dus veel aandacht geweest voor de `wijkers' maar het kan niet zo zijn dat dit steeds weer gevolgen heeft voor de `blijvers' in de sector. De werknemers die nog steeds in de sector werken worden al drie opeenvolgende jaren geconfronteerd met koopkrachtverlies. Zelfs de nu door CNV Media gevraagde 2 procent structurele loonsverhoging kan dat verlies niet dekken.

Toch blijven de werkgevers bij hun standpunt. Zij zijn er van overtuigd dat u het met hen eens bent. Omdat wij die overtuiging (nog) niet hebben vragen wij u naar uw mening. Hiervoor worden de komende weken een aantal ledenvergaderingen georganiseerd. De data, locaties en aanvangstijden treft u hierbij aan.

Maandag 18 april 13.00 uur Reed Elsevier te Amsterdam 16.00 uur Reed Business te Doetinchem

Donderdag 21 april 16.30 uur Thieme Meulenhoff te Amersfoort

Dinsdag 26 april 12.30 uur Wolters Kluwer Nederland te Deventer 16.00 uur Sanoma te Hoofddorp

Donderdag 28 april 12.30 uur Wolters Kluwer Nederland te Alphen a/d Rijn

Staat uw bedrijf niet op de lijst maar wilt u wel graag een ledenvergadering bijwonen? Neem dan even contact op met Aletta Bulsink. Wij gaan het dan organiseren. Wilt u een individuele reactie kwijt? Stuur een mailtje aan a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl of reageer op onze website.

Wij hopen u op een ledenvergadering te kunnen ontmoeten.