Dienstenbond CNV

Nieuws

13 april 2011

Meepraten over akkoord sociaal beleidskader WKNL

Op 5 april hebben de bonden en Wolters Kluwer een akkoord bereikt over de inhoud van het sociaal beleidskader. Het oude beleidskader liep af op 31 december 2010. Al in het najaar van 2010 werden de gesprekken over de inhoud van het beleidskader en de wensen van werkgever en vakbonden gestart. Toen het overleg even vast dreigde te komen zitten, moesten wij zelfs nadrukkelijk met u in gesprek gaan tijdens ledenvergaderingen in Deventer en Alphen. Tijdens die drukbezochte vergaderingen liet u weten de inzet van de bonden te ondersteunen. Wij hebben uw werkgever geïnfor-meerd en dit heeft nu dan geleid tot een akkoord. Het akkoord wordt in twee personeelsbijeenkomsten voorgelegd aan de medewerkers van Wolters Kluwer.

Herplaatsingstermijn voor medewerkers met lang dienstverband aangepast In de afgelopen tijd is aan ons nadrukkelijk verzocht om de herplaatsingstermijn voor medewerkers met een dienstverband langer dan 15 jaar aan te passen. Het werd als onrechtvaardig beschouwd dat een medewerker die 15 jaar bij WKNL werkzaam is geweest en de baan verloren zag gaan in een reorganisatie een evenlange zoektermijn zou krijgen als een medewerker die 25 of 30 jaar bij WKNL gewerkt heeft. WKNL bleek gevoelig voor onze argumentatie, waardoor er nu een categorie aan de herplaatsingstermijnen is toegevoegd voor medewerkers met een dienstverband van 20 jaar of langer.
Dit is helaas wel ten koste gegaan de medewerkers met een kort dienstverband; zij hebben nu een iets kortere herplaatsingstermijn.

dienstjaren


5 t/m 9 jaar

10 t/m 14 jaar

15 t/m 19 jaar

20 > jaar

Leeftijd


3

3

3

30-39

3

6

6

6

6

40-44

3

6

7

7

7

45-49

5

7

10

11

12

50-54

5

7

10

11

12

55 en ouder

5

7

10

11

12

Afronding dienstjaren
Een ander heikel punt is dat van de afronding van de dienstjaren. In de rechtspraktijk is het gebruikelijk om halve jaren naar boven af te ronden, maar bij Wolters Kluwer was dit niet geregeld in het SBK. Wij hebben nu bewerkstelligd dat de dienstjaren worden afgerond. Een dienstjaar wordt naar boven afgerond als het 6 maanden en 1 dag heeft geduurd. Korter dan 6 maanden wordt naar beneden afgerond (dit was ook al zo). In een aantal gevallen kan dit betekenen dat een medewerker als gevolg hiervan een langere herplaatsingstermijn heeft en dus meer tijd om een andere baan te zoeken.

Werknemers die voor zichzelf willen beginnen
In het oude SBK was (nog) niets opgenomen voor medewerkers die voor zichzelf willen beginnen. We hebben nu afgesproken dat boventallige medewerkers kunnen kiezen voor een speciaal outplacementtraject gericht op zelfstandig ondernemerschap. In overleg met het outplacementbureau wordt dan gekeken of de weg van het zelfstandig ondernemerschap inderdaad kans van slagen zal hebben. De medewerker die dit wil heeft tot 6 weken na de boventalligverklaring de tijd om te bepalen of hij wil vertrekken met de onmiddellijke vertrekregeling of via de herplaatsingstermijn.

Ervaringen met het outplacementbureau
We hebben uw klachten uit de ledenvergadering meegenomen tijdens het overleg. WKNL deelt in grote lijnen uw mening. Daarom is er contact gelegd met een ander outplacementbureau die duidelijk de opdracht heeft gekregen om het anders te doen. Samen met u zullen we de vinger aan de pols houden!

Opleiding
Ook uw opmerkingen met betrekking tot opleiding en opleidingsaanbod zijn door ons naar voren gebracht. WKNL is van mening dat zij veel energie en geld steekt in opleiden. Dat neemt niet weg dat uw commentaar het gevoel te hebben dat er alleen maar wordt opgeleid als er wordt gereorganiseerd, niet weggewuifd kan worden. Op 14 juni hebben wij weer (periodiek) overleg met WKNL en dan zal het onderwerp opleiding prominent op de agenda staan!

CAO
De cao BTU is afgelopen op 31 december 2010. Wij hebben twee keer overlegd met de werkgeversdelegatie maar de standpunten liggen nog ver uit elkaar. We willen dan ook graag met u in gesprek over de dilemma's m.b.t. de cao. Dat doen we tegelijk met de raadpleging over het SBK.

Bijeenkomsten voor het personeel
Op dinsdag 26 april organiseren wij een bijeenkomst voor de medewerkers van WKNL in Deventer van 12.30 tot 13.30 uur.
Op donderdag 28 april doen we hetzelfde voor de medewerkers in Alphen. Een en ander is geregeld in overleg met uw werkgever. Uw cao en uw SBK: twee belangrijke onderwerpen om een uur de tijd voor te nemen! Leden en niet-leden zijn welkom, maar alleen leden mogen stemmen over het SBK.

Informatie
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met bestuurder Aletta Bulsink, a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl