Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 14 april 2011

Tassenmuseum Hendrikje breidt collectie uit met 2 Koninklijke reiskoffers.

Tassenmuseum Hendrikje is sinds deze week in het bezit van 2 Koninklijke reiskoffers. Het gaat om een kleine reistas van Koning Willem III (1817-1890) en een grote reiskoffer van Prins Bernard (1911-2004). Ze zijn afkomstig uit de nalatenschap van Koningin Juliana, die onlangs is geveild.

Koffers met inhoud
De reistas van Koning Willem III is ruim 100 jaar oud en bevat nog een aantal reisneccessaires. Er zit onder meer een haarborstel, een kledingsborstel en een flacon voor eau de toilette in. Op de koffer is het zilveren embleem van de koning duidelijk te zien. De reiskoffer van Prins Bernard is van donkerblauw leer en afkomstig uit de jaren 50 van de vorige eeu. In de de koffer zit een kleine koffer, waarin ook een aantal reisnecessaires zit. Een aantal glazen flesjes, een spiegel, manicureset, borstel en kam en een schoenlepel. Alle artikelen zijn voorzien van het embleem van de prins, een hoofdletter B met daaronder een kroon.

De koffers zijn vanaf vandaag te zien in het museum. Het Tassenmuseum heeft in de collectie al een aantal koninklijke tassen waaronder een bruidstasje uit 1725, dat is gebruikt ter ere van het huwelijk van Koning Lodewijk de 15e met Marie Leszcynska, en een de tas van de Belgische prinses Lilian, de 2de vrouw van Belgische koning Leopold III (1901-1983).


1. Koffer Prins Bernard 2. Reistas Prins Hendrik

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje toont de geschiedenis van de westerse tas vanaf de late Middeleeuwen tot heden. De collectie laat zien dat de tas een grote verscheidenheid kent in vorm, functie, materiaal en decoratie. Tassenmuseum Hendrikje is grootse tassenmuseum ter wereld.


---


Noot voor redacties

Noot voor de redactie,