Arcadis NV

Assen, 14 april 2011
Natuur inzetten voor veiligheid Friese IJsselmeerkust

De pilot `De Zachte Zandmotor' is een uniek project voor de Friese IJsselmeerkust. Deze pilot gaat uit van de gedachte dat je beter met de krachten van de natuur kunt werken, dan je er tegen te verdedigen. Voor de kust van de Workumerwaard, bij Hindeloopen en bij het Oudemirdumerklif worden dit jaar experimenten uitgevoerd. De werkzaamheden starten bij de Workumerwaard. Het doel is om het natuurgebied de Workumerwaard op een natuurlijke wijze met de voorgenomen peilverhoging van het IJsselmeer, mee te laten groeien.

De verwachting is dat de vooroevers van de IJsselmeerkust, door gestuurde zandsedimentatie, meegroeien met de peilstijging. Het zand maakt bovendien het gebied robuuster, zodat het beter bestand is tegen klimaatveranderingen. Met de pilot willen we inzicht krijgen hoe de processen van zandtransporten werken en hoe zand kan bijdragen aan een toekomstig sterkere kust.

Er wordt een hoeveelheid zand voor de Friese IJsselmeerkust aangebracht, die zich, door stroming, richting de kust zal verplaatsen. Door het plaatsen van een open palenrij, kan sturing worden gegeven aan de locatie en hoeveelheid van de zandsedimentatie. Met behulp van onder andere vier kilometer glasvezelkabel voor de Friese kust wordt het verplaatsen en sedimenteren van de zandsedimentatie op de voet gevolgd.

ARCADIS heeft de opdracht van Ecoshape om de pilots te ontwerpen en uit te werken. Dit doet ARCADIS samen met een aantal partners waaronder Witteveen en Bos en Deltares. Daarnaast verzorgt ARCADIS, namens de opdrachtgever het Fryske Gea, de projectleiding en het projectmanagement van alle pilots.

Contact