Politie Groningen

Identiteit dode vrouw bekend

Baflo / Groningen, 14-04-2011 o De politie heeft de identiteit vastgesteld van de dode vrouw die woensdagavond in een woning in Baflo is aangetroffen. Het gaat om een 29-jarige vrouw uit Baflo. De vrouw was werkzaam bij de zeehondencrèche in Pieterburen. Woensdagavond werd de verdachte (25) aangehouden.

Verdachte

De verdachte is een 25-jarige man. Het gaat om een illegale vreemdeling zonder vaste verblijfplaats. De verdachte, die gewond raakte bij het incident, ligt in een ziekenhuis. Zodra zijn medische toestand het toelaat, wordt de verdachte gehoord. Hij is bekend bij de politie en is donderdag in verzekering gesteld. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter commissaris. De verdachte heeft de status van uitgeprocedeerde asielzoeker. Hij is drie keer gepresenteerd bij een door hem opgegeven land van herkomst voor het verkrijgen van een laissez-passer.

Bezoek partner overleden agent

De 48-jarige hoofdagent die om het leven is gekomen, betrof Dick Haveman. Hij komt uit Godlinze en laat een vrouw en drie kinderen achter. Korpsbeheerder Rehwinkel en korpschef Dros zijn eerder donderdagmiddag bij de vrouw van de overleden politieman geweest. Zij hebben namens het korps hun diepste medeleven in een persoonlijk gesprek geuit. Het gesprek met de familie toonde grote kracht.

Onderzoek

De politie heeft donderdag een uitgebreid onderzoek in het appartementencomplex aan de Heerestraat in Baflo verricht waar het lichaam van de vrouw werd aangetroffen. Vanwege het onderzoek door de forensische opsporing, is de nabije omgeving van het pand afgezet. De politie kan vanwege het onderzoeksbelang geen nadere mededelingen doen over de doodsoorzaak van de vrouw. De politie gaat uit van een misdrijf.

De politie is inmiddels bezig met een groot onderzoek naar de incidenten waarbij woensdagavond twee personen om het leven zijn gekomen. Getuigen zijn van grote waarde. Als mensen iets gezien of gehoord hebben met betrekking tot het incident in Baflo, kunnen zij contact opnemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

Wapen

Vrij snel na het incident in Baflo gingen geruchten dat de verdachte had geschoten met een politiewapen. Op straat is geen ander wapen dan een politiewapen gevonden. Het is daarom aannemelijk dat de verdachte het politiewapen heeft gebruikt. Verder onderzoek moet dit uitwijzen.

Gewonde

Bij het incident in Baflo raakte woensdagavond een 72-jarige inwoner van Baflo gewond. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis nadat hij was geraakt tijdens de schotenwisseling.

Betrokken collega

De lichamelijke verwondingen van de 22-jarige agente vallen mee. Zij mocht na medische behandeling het ziekenhuis verlaten.

Burgerkleding

Dick Haveman was ten tijde van het incident, tijdens diensttijd, in burger gekleed. De politie onderzoekt de toedracht van het dodelijke schietincident. De Rijksrecherche onderzoekt het vuurwapengebruik door de politiemensen. Vanwege dit onderzoek worden enkele betrokken politieagenten gehoord.

Inloopavond

Voor politiemedewerkers van Regiopolitie Groningen wordt donderdag een inloopavond georganiseerd. Deze bijeenkomst heeft een informeel karakter. Politiemensen hebben de mogelijkheid om gezamenlijk stil te staan bij het verlies van hun collega.

Steun vanuit samenleving

De politie ontvangt sinds woensdagavond vele warme en emotionele reacties van burgers uit heel Nederland die meeleven met de nabestaanden en collegas van de overledenen. De Groningse politie spreekt van een zwarte bladzijde in haar geschiedenis. Het korps voelt zich zeer gesteund door de meelevende woorden.