Ingezonden persbericht


Persbericht
Volvo zet zich in voor zichtbaarheid van fietsende kinderen

Volvodealers reiken fietsverlichting uit tijdens het Verkeersexamen

Beesd, 14 april 2011 - Tijdens de aftrap van het landelijk Verkeersexamen op de H.J. Piekschool in Wageningen lieten de kinderen van groep 7b door middel van een fietsles hun verkeersvaardigheid zien aan Klokhuis presentator Bart Meijer. Na afloop kregen zij van de lokale Volvodealer fietsverlichting uitgedeeld.

Hiermee is het startsein gegeven voor diverse acties van een groot aantal Volvodealers in Nederland. Samen met de lokale Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling zetten de dealers zich landelijk in voor veilige verkeersdeelname van kinderen door het belang van zichtbaarheid in het verkeer te onderstrepen. Een groot aantal leerlingen dat deelneemt aan het Verkeersexamen van VVN ontvangt noodverlichting voor op hun fiets van de lokale Volvodealer.

In de leeftijdsgroep 10 tot 15 jaar vallen jaarlijks 16 dodelijke slachtoffers en 350 gewonden tijdens het lopen en fietsen. Het Verkeersexamen is daarom van groot belang in de (verkeers)opvoeding van kinderen. Volvo Cars Nederland onderstreept het belang van goed verkeersonderwijs. Femke Bruggeman, PR Manager Volvo Cars Nederland; "We zien het als onze verantwoordelijkheid veilige auto's te maken en aandacht te besteden aan veiligheid. Niet alleen in de auto, maar ook daarbuiten.Zo hebben we bijvoorbeeld het Pedestrian Detection Systeem waarbij een auto zelf kan stoppen wanneer een botsing met een voetganger dreigt. We voelen ons ook zeer betrokken bij de veiligheid van kinderen die lopend of op de fiets deelnemen aan het verkeer en vinden het belangrijk onze bijdrage te leveren aan het Verkeersexamen. Daarom voorzien we deze kinderen van noodverlichting op hun fiets ten behoeve van hun zichtbaarheid in het verkeer."

Onderzoek van VVN toont aan dat fietsers in het algemeen te weinig aandacht voor verlichting hebben. 63% van de ondervraagden zegt pas te controleren of de verlichting werkt wanneer men de verlichting nodig heeft. Woordvoerder Michel van der Maas: "Het verkeersexamen is al bijna 80 jaar een belangrijke activiteit van Veilig Verkeer Nederland om kinderen op verantwoorde wijze in het verkeer te laten deelnemen. Zichtbaarheid door goede verlichting en reflectie speelt daarbij een belangrijke rol, zowel in de winter als in de zomermaanden! We zijn daarom erg blij met de bijdrage van Volvodealers. Het is belangrijk om kinderen hier in een vroeg stadium bewust van te maken."

Jaarlijks nemen ca. 200.000 kinderen deel aan Verkeersexamen. Het examen bestaat uit een schriftelijk deel met vragen over verkeersregels en een praktisch gedeelte waar het toepassen van verkeersregels in verkeersituaties wordt gecontroleerd. Met dit initiatief stimuleert VVN goed verkeersonderwijs.

In het kader van de samenwerking met VVN vroeg Volvo eerder aandacht voor het belang van het dragen van een fietshelm. Diverse Volvodealers deelden eind 2010 en begin 2011 zo'n 1000 POCito fietshelmpjes uit aan kinderen van groep 3.


Noot voor redacties


Noot aan de pers/

Ingezonden persbericht