FNV Bondgenoten

De pluimveewerkgevers en de voorzitter van de
schoonmaakwerkgeversorganisatie OSB hebben zich vandaag kritisch uitgelaten over de pensioenplannen voor een nieuw pensioenstelsel.

Pluimveewerkgever Jan Odink van Nepluvi (Vereniging Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie) heeft vandaag een petitie ondertekend waarin hij FNV Bondgenoten ondersteunt dat een andere richting noodzakelijk is voor een goed pensioen. Dit gebeurde tijdens een actie bij het cao-overleg voor de pluimveesector, waarbij ook FNV Bondgenoten voorzitter Henk van der Kolk aanwezig was.

Pluimveewerkgevers

De pluimveewerkgevers hebben verklaard dat de afspraken in het pensioenakkoord van 4 juni 2010 betekenen dat alleen de stijging van de levensverwachting na 1 januari 2011 bij de werknemers kan worden neergelegd. Net als nu kunnen ook in de toekomst ontwikkelingen die van invloed zijn op de financiële positie van het pensioenfonds aan de cao-tafel besproken worden.

Schoonmakers

Voorzitter Hans Simons van de schoonmaakwerkgeversorganisatie OSB heeft de pensioenplannen afgewezen na een actie van de schoonmakers vandaag. OSB-voorzitter Hans Simons onderstreepte de noodzaak voor "een ander akkoord met een groter draagvlak".

Rechtvaardiger verdelen

Hij hecht veel waarde aan "het rechtvaardiger verdelen" van de financiële verantwoordelijkheid van het pensioen voor alle Nederlanders. Simons vindt het niet nodig om het volledige robuuste Nederlandse pensioenstelsel op de helling te zetten.

Actie voor rechtvaardig pensioenakkoord

Een groep schoonmakers uit het hele land heeft vanochtend in Den Bosch actie gevoerd bij de werkgeversorganisatie in de schoonmaaksector. De schoonmakers vinden dat de werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor een rechtvaardig pensioenakkoord.

'Niet fair van kabinet en werkgevers'

"Het is niet fair van het kabinet en de werkgevers om deze discussie te misbruiken om de bijdrage aan onze pensioenen te verminderen", zei treinschoonmaker Kapi Lijfrock tegen OSB-voorzitter Hans Simons. Tot tevredenheid van de 29-jarige Lijfrock en zijn collega's wees de OSB de huidige pensioenplannen af.

Voor een sterk en fair pensioen

Vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten is tevreden. "Dat schoonmaakwerkgevers de huidige pensioenplannen van tafel vegen, is alleszeggend. Zij willen wel hun verantwoordelijkheid nemen voor een sterk en fair pensioen. In goede en slechte tijden. Zo hoort dat."