Ingezonden persbericht


Groningen, 30 maart 2011

DOSSIER HET BELOOFDE LAND III: SHOSHAN'S ATLAS OF THE CONFLICT

Donderdag 14 april presenteert het Groninger Forum Deel III van Dossier Het Beloofde Land. Dit keer draait de avond om de Israëlische architect Malkit Shoshan. Zij is auteur van Atlas of a conflict een prachtig vormgegeven boek met kaarten van verdwenen Palestijns cultuurgoed.

De Israëlische architect Malkit Shoshan kreeg de opdracht voor een bouwwerk in de buurt van Tel Aviv. Ze stuitte op de overblijfselen van een islamitische begraafplaats. Was het een voormalige joodse begraafplaats geweest, dan was de bouw zeker stopgezet. Ze kwam er achter dat in de Israëlische bodem enorm veel Arabische cultuurgoed verborgen ligt. Ze besloot verdwenen cultuurgoed nauwkeurig in kaart te brengen. Het leidde tot Atlas of a conflict, een prachtig vormgegeven boek (het won een ontwerpprijs) boordevol met kaarten van verdwenen Palestijnse dorpen, waterputten et cetera. Shoshan - afkomstige uit een zionistische familie - kreeg door haar onderzoek een hheel andere beeld van de recente geschiedenis van haar land.

In het gebied dat de één Israël noemt, de ander Palestina en een derde het Heilige Land, is het al meer dan zestig jaar onrustig. Samen met Een Ander Joods Geluid en de Stichting Groningen-Jabalya wil het Groninger Forum de komende tijd regelmatig berichten hoe de situatie ter plekke werkelijk is. Dat wat kranten en actualiteitenrubrieken melden en tonen aanvullen. Dit gaan we doen met bijeenkomsten waarbij een documentaire, een speelfilm, een debat of een lezing op het programma staat. Samen vormen de bijeenkomsten een verhelderend dossier: Dossier Het Beloofde Land.

Donderdag 14 april, 20.00 uur
ForumImages, Hereplein 73, Groningen
Entree: ¤ 2,50
Reserveren
Voertaal: Engels
In samenwerking met Een Ander Joods Geluid en de Stichting Groningen-Jabalya

Groninger Forum
Het Groninger Forum wordt een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie voor iedereen. Voordat het nieuwe gebouw van het Groninger Forum aan de oostkant van de Grote Markt in Groningen is gerealiseerd (naar verwachting zal dat in 2016 zijn), worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin partijen van binnen en buiten het Groninger Forum participeren. Meer informatie over het Groninger Forum is te vinden op www.groningerforum.nl. Sinds september 2010 huist de programmering van het Groninger Forum samen met filmtheater Images in ForumImages aan het Hereplein in Groningen. www.forumimages.nl