FNV Bondgenoten

Werkgevers zuivelindustrie en bonden praten met elkaar


* 14-04-2010

De werkgevers in de zuivelindustrie kiezen eieren voor hun geld en gaan woensdagochtend in gesprek met de bonden. Dat is kort voordat het ultimatum van de bonden zou aflopen. De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 10.000 werknemers in de sector liepen eind maart vast.

De bonden stelden op 12 april een utlimatum dat op woensdag 14 april om 12.00 uur afloopt. Daarna zouden acties volgen. Nu is er dus eerst nog een gesprek met de werkgevers.

Onvrede
Bij bijeenkomsten in de afgelopen weken stemden de vakbondsleden massaal voor actie. "De bazen zitten in een ivoren toren en zijn niet meer aangesloten op wat er op de werkvloer speelt", zegt Harry Vellenga, bestuurder FNV Bondgenoten. "En dat zorgt voor veel onvrede bij de mensen, in alle lagen van de sector."

Loonsverhoging
Het belangrijkste geschilpunt is de loonsverhoging. Vellenga: "Wij willen een hele redelijke loonsverhoging van 1,25 procent in een eenjarige cao. De werkgevers houden min of meer vast aan de nullijn. Het verschil daartussen is gewoon te groot."

Arbeidsmarkt
Vellenga betreurt de houding van de werkgevers: "Het is jammer dat het spaak loopt op loon. We willen ook voor de sector belangrijke afspraken maken over bijvoorbeeld arbeidsmarkt en scholing."

Boeren
FNV Bondgenoten bespreekt de inhoud van de acties nog met zijn leden. Vellenga heeft wel al gesproken met vertegenwoordigers van de zuivelboeren: "We gaan de acties in ieder geval zo inrichten dat zij altijd hun melk bij de fabrieken kwijt kunnen. We zijn er niet op uit om boeren schade toe te brengen, het gaat ons om de werkgevers."

De cao Zuivelindustrie geldt voor 10.000 werknemers van zuivelverwerkende fabrieken als FrieslandCampina.