Payrollcowboys verdienen grof aan ondernemers


ARNHEM, 20110414 -- De website www.payrollbureau-vergelijken.nl onderzocht de tarieven van 20 Nederlandse payrollbureaus en kwam tot de schokkende conclusie dat grof wordt verdiend aan de onwetendheid van ondernemers. Een kleine ondernemer met 4 medewerkers in dienst kan op jaarbasis al snel meer dan € 50.428 per jaar besparen. Bij een middelgroot bedrijf van 50 werknemers loopt dit verschil dus op tot maar liefst € 630.000. Het is dus niet gek dat payrollbedrijven de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten.

Payrollmarkt groeit met 50%

Payroll is kortgezegd de overname van het volledige werkgeverschap van ondernemers. Payroll verzorgt alle juridische, fiscale en arbotechnische zaken rondom personeel en brengt daarvoor een all-in uurtarief in rekening. Payroll is ontstaan in de jaren 60 tijdens de eerste golf van migranten. In de jaren daarna is payroll vooral gebruikelijk geweest in de Horeca vanwege het gemak dat payroll biedt bij wisselend personeel met variabele uren. De afgelopen paar jaar maakt payroll echter ook een snelle opmars binnen andere sectoren. Momenteel worden op jaarbasis zo’n 144.000 werknemers via de payrollconstructie verloond. Maar de Vereniging van Payroll Ondernemingen (VPO) verwacht dat dit aantal binnen 5 jaar toeneemt tot 215.000. Een groei dus van  bijna 50%!

Kleine ondernemer betaalt tienduizenden euro’s teveel

Zo’n enorme groei trekt natuurlijk allerlei soorten goudzoekers aan. Tijd dus om een aantal payrollbedrijven met elkaar te vergelijken. De redactie onderzocht de prijsopgave van 20 verschillende payrollbureaus op basis van een klein installatiebedrijf met 4 medewerkers die elk bruto € 2250 per maand verdienden met een contract voor onbepaalde tijd. Daarnaast werd een accountant gevraagd wat de totale personeelskosten zouden zijn, als de werknemers in eigen dienst zouden zijn. Hierna de resultaten:

                    Omrekenfactor  Kosten p/m  Kosten p/j
Duurste payroll     1,95           17.522      210.268
Gemiddelde payroll  1,71           15.436      185.288
Goedkoopste payroll 1,63           14.670      176.040
In eigen dienst     1,48           13.320      159.840

Als je de duurste payroller vergelijkt met de personeelskosten van medewerkers in eigen dienst, dan wordt duidelijk dat het prijskaartje van gemak en zekerheid best hoog is, namelijk 24% op jaarbasis betekent dat voor een ondernemer met 4 medewerkers dus als snel 50.428 euro. Heeft een onderneming 50 medewerkers in dienst dan kan dit oplopen tot meer dan 630.000 euro.

Ondernemers kiezen toch voor gemak, flexibiliteit en zekerheid

Waarom ondernemers dan toch kiezen voor payroll, wordt duidelijk met de opzegging van de Payroll cao door de vakbonden. Voor een deel wordt de payrollconstructie namelijk gebruikt om de eigen dure cao te ontlopen. De payroll cao is dan flink voordeliger. Daarnaast biedt de payrollconstructie werkgevers de mogelijkheid 3,5 jaar lang beruik te maken van kortlopende contracten. Volgens de VPO zijn deze redenen echter van ondergeschikt belang. Belangrijker zeggen zij, is het gemak van payroll en de zekerheid dat alles goed is geregeld. De cao loopt per ultimo 2011 af, maar verwacht wordt dat dit geen einde maakt aan de groei van payroll.

Payrolltarieven vergelijken bespaart tienduizenden euro’s

Ten opzichte van medewerkers in eigen dienst, is payroll een kostbare oplossing. Dat plaatje verandert echter snel als de eigen cao duurder is dan de payroll cao. Ook wanneer veel gebruik wordt gemaakt van korte termijn personeelscontracten, biedt payroll veel voordelen. Is de keuze voor payroll eenmaal gemaakt, dan blijft het wel verstandig meerdere offertes aan te vragen en payrolltarieven te vergelijken. In het onderzoek dat door onze redactie werd verricht, scheelde de goedkoopste payrollofferte ten opzichte van de duurste meer dan € 20.520. En dat voor een klein bedrijf met maar 4 werknemers. Via de website www.payrollbureau-vergelijken.nl kunt u snel en gemakkelijk meerdere offertes opvragen.

Incassobureau Kiezen