Ingezonden persbericht


Utrecht, 24 januari 2011

Rietvelds Universum wordt overgenomen door het MAXXI in Rome

De tentoonstelling in Utrecht is tevens verlengd

t/m 13 februari 2011
Centraal Museum Utrecht

De tentoonstelling Rietvelds Universum van het Centraal Museum Utrecht i.s.m. het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) wordt overgenomen door het MAXXI (National Museum of the 21st Century Arts) in Rome. De tentoonstelling is daar te zien van 14 april t/m 17 juli 2011. Directeur Edwin Jacobs is zeer verheugd met de overname, hij zegt hierover: "De overname bevestigt het internationale belang van de Utrechtse architect Gerrit Rietveld. Het Centraal Museum en de stad Utrecht zijn trots op hun icoon." Tevens is de tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht met twee weken verlengd tot en met 13 februari 2011. Rietvelds Universum heeft tot nu toe meer dan 45.000 bezoekers getrokken en zal naar verwachting door de verlenging rond de 60.000 bezoekers trekken.

Het MAXXI Rome
Rietvelds Universum wordt overgenomen door het MAXXI, het eerste nationale museum voor moderne kunst van Italië, in Rome. De tentoonstelling is daar te bezoeken van 14 april t/m 17 juli 2011. Pippo Ciorra, conservator van het MAXXI, zegt over de overname: "We willen de tentoonstelling graag in het MAXXI tonen omdat we Rietveld een zeer interessante architect vinden en de inhoudelijke opzet goed uitgewerkt. Daarnaast hechten we veel belang aan samenwerking met Nederlandse culturele instellingen." Rietveld is hiermee de eerste architect uit de 20ste eeuw aan wie het MAXXI aandacht besteedt. Rietveld was in de jaren '50 zelf in Rome vanwege de Stijl-tentoonstelling die hij had vormgegeven en waar werk van hem werd getoond. De Werkplaats Rietveld, de plek waar bezoekers zelf aan de slag kunnen met de ontwerpen van Rietveld, gaat eveneens onderdeel uitmaken van de tentoonstelling in Rome.

Verlenging Rietvelds Universum
Het Centraal Museum Utrecht, met de grootste collectie toegepaste kunst van Rietveld, en het NAi, met de grootste collectie architectuur van Rietveld, hebben te zamen de tentoonstelling Rietvelds Universum ontwikkeld. De tentoonstelling die te zien is in het Centraal Museum Utrecht wordt verlengd tot en met 13 februari 2011. Dit geldt eveneens voor de Werkplaats Rietveld. Rietvelds Universum laat zien dat de Utrechtse architect en ontwerper Gerrit Th. Rietveld (1888-1964) veel meer heeft ontworpen dan de klassieke Rood-blauwe stoel en het beroemde Rietveld Schröderhuis. Hij realiseerde meer dan honderd gebouwen en vele meubelen. Het Centraal Museum plaatst Rietvelds werk in een brede context. Door de persoon en zijn manier van werken centraal te stellen en te vergelijken met beroemde tijdgenoten als Wright, Le Corbusier, Mies van der Rohe komt het creatieve genie van Rietveld in een nieuw licht te staan en wordt er een beeld gegeven van Rietvelds bijdrage aan 20ste-eeuwse architec tuur en design.

Rietveldjaar
Rietvelds Universum heeft tot nu toe 45.000 bezoekers getrokken. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het Rietveldjaar. 2010 is door de stad Utrecht uitgeroepen tot Rietveldjaar en vormde daarmee het startpunt in een meerjaren campagne om Rietveld als icoon van de stad Utrecht te profileren en zijn naam blijvend aan de stad te verbinden. De stad Utrecht is er dan ook terecht trots op dat de meeste Rietveldgebouwen binnen haar grenzen liggen en dat het gemeentelijke museum de grootste Rietveldcollectie ter wereld heeft.




Ingezonden persbericht