Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 12 april 2011

Appelmarkt krijgt monument na archeologische vondsten

Amersfoort is straks een monument rijker. Op de Appelmarkt wordt donderdag 14 april een monument onthuld ter herinnering aan de verborgen geschiedenis van het plein die tijdens recente opgravingen aan het licht is gebracht. Aanleiding voor de archeologische opgravingen was het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers.

Tijdens archeologisch onderzoek in 2009 zijn onder meer 13e eeuwse vondsten aangetroffen, waaronder een complete bierpul. Rond deze tijd kreeg Amersfoort haar stadsrechten en was water één van de grootse vijanden. Van een plein was in die tijd nog lang geen sprake, gezien de resten van waterloop met een kademuur. De beschoeiing langs de oevers van deze waterloop dateert ook uit de 13e eeuw en bestaat uit scheepsplanken, vlechtwerk en muurwerk.

Later kwamen op de Appelmarkt de kanunniken van het kapittel van St. Joris wonen. Met een imposante muur scheidden zij hun terrein af van de rest van de stad. De kanunniken zagen hun bezit in vlammen opgaan, maar herbouwden alles direct. Niet voor lang echter: de Reformatie, die in Amersfoort rond 1579/1580 plaatsvond, maakte aan de bewoning een einde en de Appelmarkt ontwikkelde zich tot het plein zoals we dat nu nog kennen.

De resultaten van het archeologisch onderzoek op de Appelmarkt zijn van groot belang voor de geschiedenis van Amersfoort. Als verwijzing hiernaar zijn in het nieuwe monument daarom de 13e eeuwse bierpul, een 13e of 14e eeuwse wijnbeker en een 16e eeuwse ijzeren lanspunt verwerkt.

Noot voor de redactie,