Socialistische Partij

Amsterdammers willen van deelraden af

14-04-2011 * Een ruime meerderheid van de Amsterdammers wil dat de politieke bestuurslaag op stadsdeelniveau verdwijnt. Uit een onderzoek dat de Dienst Onderzoek en Statistiek uitvoerde voor de SP blijkt dat slechts 38 procent van de Amsterdammers het stelsel in de huidige vorm wil behouden. De rest kiest voor verschillende varianten zonder de deelraden.
Laurens Ivens
In de enquête die de SP door O&S liet uitvoeren sprak 31 procent van de mensen zich uit voor het omvormen van de stadsdelen tot uitvoeringsloketten. Veertien procent wil de ambtelijke organisatie overeind houden in de stadsdelen, maar het politieke deel schrappen en nog eens 14 procent wil bestuur en ambtenarij centraliseren in de Stopera. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens vindt de uitkomst van de enquête glashelder: "Ruim 60 procent van de Amsterdammers zegt dus: 'Trek die politieke laag ertussen uit!' Daarbinnen is dan alleen nog verdeeldheid over wat er van de stadsdelen verder overeind moet blijven: loketten, ambtenarij op stadsdeelniveau of helemaal niets meer."

Woensdag kwam ook een O&S-onderzoek voor de gemeente naar buiten. Daaruit bleek ook dat 38 procent van de Amsterdammers het stadsdeelstelsel in de huidige vorm wil behouden. Nog eens 38 procent wil van het stadsdeelstelsel af. Van de groep daartussen was echter niets bekend. Het voor de SP uitgevoerde onderzoek wijst dus uit dat al die mensen in ieder geval van de deelraden af willen. Ivens: "Dit is een duidelijk signaal voor wethouder Van Es die zich verzet tegen het wetsvoorstel om de deelraden af te schaffen: stop met trekken aan een dood paard en richt je op de hervorming van het bestuur van Amsterdam volgens de wensen van de Amsterdammers."