Socialistische Partij

Rechten tijdelijke huur voor antikrakers

14-04-2011 * Dankzij de SP gaat de gemeente eindelijk de louche anti-kraakpraktijken in Amsterdam aanpakken. De gebruiksvergunning die anti-krakers nu vaak hebben moet de komende jaren worden omgezet naar een tijdelijk huurcontract, wat bewoners veel meer rechten geeft. SP-raadslid Remine Alberts: "Als kraken niet meer mag, moet anti-kraken ook worden afgeschaft. Wat ons betreft krijgt iedereen die legitiem in deze stad woont ook woonrechten."
Remine Alberts
Hoewel kraken sinds 1 juni vorig jaar is verboden, zitten nog duizenden Amsterdammers in een anti-kraaksituatie. Ze hebben een gebruikscontract met een anti-kraakbureau om een huis of pand door bewoning te behoeden voor kraak. Zo'n gebruikscontract geeft bewoners echter geen enkel recht, maar wordt door veel pandeigenaren gebruikt om de huurwet te omzeilen. De anti-kraakbureaus zijn namelijk niet gebonden aan een opzegtermijn en vragen vaak 'huur' terwijl ze niet verplicht zijn daar enige tegenprestatie voor te leveren. Bewoners die klagen, kunnen zonder pardon op straat gezet worden.

Voormalig SP-raadslid Hans Bakker vond in 2009 dat er een einde moest komen aan deze praktijken en diende daarom een initiatiefvoorstel in. Remine Alberts nam de portefeuille Wonen van Bakker over na de verkiezingen van vorig jaar en loodste het voorstel onlangs door de raad. Met het aannemen van het voorstel draagt de raad het gemeentebestuur op een verordening op te stellen die feitelijk van alle anti-kraakbureaus in de stad 'tijdelijke verhuur'-bureaus maakt. In de verordening komt verder in ieder geval dat de gebruiker alleen een vergoeding betaalt die gebaseerd is op een gespecificeerd overzicht van de aan het pand verbonden kosten en dat de opzegtermijn van een gebruikersovereenkomst minimaal vier weken moet zijn. Daarnaast moet de Dienst Wonen de gegevens over anti-kraakbureaus structureel bijhouden. Daarvoor is het noodzakelijk dat corporaties ook melding maken van anti-krakers in hun woningen die te koop staan. Woningcorporaties moeten ook alleen nog gebruik maken van anti-kraakbureaus met een vergunning, opdat in hun bezit misstanden rond anti-kraak voorkomen worden.

Alberts is voorlopig tevreden: "Bij de raad bestaat in ieder geval de wens om een louche sector op de woningmarkt in de stad op het rechte pad te trekken. Ik hoop dat het gemeentebestuur ook van plan is snel met een harde verordening te komen."