Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

VNG Magazine nr. 8 vrijdag 15 april 2011


* René Roovers (SP) over het drama van Dongen
SP-wethouder René Roovers uit Dongen stapte eind vorige maand op omdat zijn partij er niet in slaagt de vier vrijgekomen zetels in de raad opgevuld te krijgen. De SP'er spreekt van een lokaal probleem dat elke partij kan overkomen. Het dualisme is hier volgens hem debet aan. VNG Magazine sprak met Roovers en vroeg een griffier en bestuurskundigen om een reactie.


* Jongeren op gezond gewicht: het Franse voorbeeld In Frankrijk zijn gemeenten succesvol met het voorkomen van overgewicht en obesitas bij kinderen. Het Franse voorbeeld krijgt internationaal navolging - in België, Spanje, Griekenland en sinds kort in Nederland. Zes gemeenten mogen zich nu al 'JOGG-gemeente' noemen: Jongeren Op Gezond Gewicht.


* De herontdekking van de nabije zorg
Lang bepleit, is het eindelijk onvermijdelijk: het bevrijden van de steun aan hulpbehoevenden uit het geldverslindende één-tweetje tussen overheid en instellingen. Stellen Hein de Graaf, Bart Lammers en Jos van der Lans, die als opiniemakers en adviseurs nauw betrokken zijn bij het gemeentelijke vormgeven ervan. Een rondetafelgesprek over de bezuinigingen op de zorg: hoe van de nood een deugd te maken.


* Burgemeester én senator, de grenzen van een dubbelfunctie Burgemeesters mogen volgens de Gemeentewet Eerste Kamerlid zijn. Maar hoe wenselijk is die combinatie? De burgemeesters Han Noten (Dalfsen,VVD) en Fred de Graaf (Apeldoorn,PvdA) benadrukken de voordelen ervan voor beide functies. Hun collega Ernst Bakker (Hilversum, D66) vindt daarentegen dat zijn partij de dubbelfunctie zelfs moet verbieden.


* Nog geen akkoord over overheveling van taken Het bestuur en commissies van de VNG hebben nog niet ingestemd met het bestuursakkoord van de VNG met het Rijk. De sociale werkvoorziening is het grote obstakel.


* Senaat verzacht pijn voor Logo South
De Eerste Kamer heeft met algemene stemmen een motie aangenomen, waarin de regering wordt gevraagd samen met gemeenten te onderzoeken hoe die hun deskundigheid kunnen blijven inbrengen op het gebied van ontwikkelingsprogramma's.


* Nieuw huurbeleid slecht voor wijken
De huurbrief 2011 biedt weinig soelaas voor het vlottrekken van de woningmarkt en het investeren in de wijken, zo hebben de G32 laten weten aan minister Piet Hein Donner van BZK.


* Nieuwe politieregio Gooi-Flevoland
De samenvoeging van de politieregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland tot de nieuwe politieregio Gooi- Flevoland gaat onverkort door.

*Ruim baan voor nationale politie
De Tweede Kamer zal het kabinet geen strobreed in de weg leggen bij de marsroute die het heeft voor de totstandkoming van de nationale politie.


* VNG Nieuws
Ondernemerschap in de Achterhoek
Een serie artikelen in de aanloop naar het VNG Jaarcongres op 7 en 8 juni in de Achterhoek. Aflevering 3: innovatief ondernemerschap en samenwerkende horeca. Verder o.a. in het VNG Nieuws:

* Kleine gemeenten

* De leegstand te lijf

* Ledenpeiling: we kunnen toe met minder bestuurders
* De provinciale afdelingen: Zeeland en Brabant

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Grafisch ondernemer Strookman: is de iPad wel zoveel duurzamer dan papier?
* Burgemeester Zomerdijk: houd het lokaal, geef gemeenten de ruimte om het gebruik van alcohol en drugs wel of niet te verbieden.
* Politicoloog Krouwel: Nederlandse democratie kwetsbaar voor financiële beïnvloeding. Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 9, verschijnt op 29 april 2011.




Ingezonden persbericht