Gemeente Utrecht


Utrecht aan Zet!: 79 besparingsideeën verder uitgewerkt

Wat kan de gemeente slimmer, beter of goedkoper uitvoeren? Wat kunnen inwoners zelf of samen met de gemeente oppakken? Deze vragen grepen bijna 1400 mensen aan om een bezoek te brengen aan het digitaal platform U-aan-Z. Dit leverde 79 besparingsideeën op. Vanaf vandaag kunnen er geen nieuwe ideeën meer worden ingediend. Wel heeft iedereen nog een week de tijd om te reageren, ideeën samen verder uit te werken en te stemmen. Op vrijdag 22 april sluit het platform en wordt de top 10 bekend, die wordt meegenomen in een advies van het college aan de gemeenteraad.

De gemeente Utrecht moet vanaf 2014 structureel ¤55 miiljoen per jaar bezuinigen en wil daarnaast moderniseren. De gemeente Utrecht lanceerde de website U-aan-Z op 23 maart jl. om inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties te betrekken bij deze bezuinigingsopgave. Wethouder Organisatievernieuwing Jeroen Kreijkamp is tevreden over de ideeën die via U-aan-Z zijn binnengekomen: "Het past goed bij de nieuwe manier van werken die dit college voor staat: een slankere organisatie die innovatiever en doeltreffender werkt en gebruik maakt van de ideeën en kracht van de stad."

Bezoekerscijfers
Het platform http://www.u-aan-z.nl had in drie weken 1.382 unieke bezoekers, die 79 ideeën indienden. Hierop kwamen 183 reacties binnen. Er werden in totaal 888 stemmen uitgebracht. De 79 ideeën lopen uiteen van voorstellen om gemeentelijke taken slimmer, beter of goedkoper uit te voeren tot ideeën om af te zien van infrastructurele ingrepen en projecten. Op ideeën die recent werden ingediend kon minder worden gestemd. Deze hadden daardoor minder kans om in de top 40 te komen. Daarom is besloten niet een top 40, maar alle ideeën te laten doorgaan voor een mogelijke plek in de top 10.

Top 10
Tot en met 22 april kan iedereen nog reageren, ideeën verder uitwerken en stemmen. Rond 12.00 uur 's middags sluit het platform U-aan-Z en wordt de top 10 bekend. Deze top 10 wordt samen met de bezuinigingsvoorstellen van de gemeente zelf meegenomen in een advies van het college aan de gemeenteraad. Deze voorstellen maken onderdeel uit van de Voorjaarsnota die op 30 juni 2011 door de gemeenteraad besproken wordt.

Utrecht aan Zet! Samen weten we meer.