Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FAMEDCOACH4SAILINGTEAM ALS EERSTE COMMERCIELE JEUGDZEILPLOEG GEPRESENTEERD

Loosdrecht, 14 april 2011

Na een zeer actieve training op de Loosdrechtse Plassen presenteerde Han Beverwijk gisteren zijn naar de hoofdsponsor vernoemde FamedCoach4SailingTeam. Dat gebeurde bij watersportvereniging Het Witte Huis in het bijzijn van sponsors, ouders en andere genodigden. Daarmee is de eerste commerciële jeugdzeilploeg in Nederland een feit. De zeventien talenten komen uit in de grootste en sterkste jeugdzeilklasse ter wereld: de Optimist.

'Wij vinden het leuk om mensen te sponsoren die zich in een niet al te commerciële omgeving bevinden", verklaart Henk de Jong, algemeen directeur van Fa-med. Dit Amersfoortse bedrijf biedt factoringdiensten voor zorgaanbieders. 'Famed heeft vaak geluk en nu ook met jullie. Jullie vormen een leuk team van pittige kinderen. Ik ben ervan overtuigd dat jullie gaan winnen", sprak De Jong richting de jeugdzeilers.

Initiatief

Het initiatief van het FamedCoach4SailingTeam komt van de ervaren jeugdcoach Han Beverwijk. Hij begeleidde vijf jaar de kernploeg van Optimist Club Nederland (OCN), vervolgens nog eens twee seizoenen de jeugdploeg en sinds 2009 de Laser 4.7-zeilers. Zowel OCN als het Watersportverbond werden nauw betrokken bij de totstandkoming van het FamedCoach4SailingTeam, dat op de steun van beide organisaties kan rekenen. 'Daar ben ik bijzonder blij mee", aldus Beverwijk.

Over zijn master plan zegt hij: 'Het belangrijkste is dat wij op verschillende locaties trainen, met de trainingsgroepen van die verenigingen. We willen heel graag integreren. Dat geeft de kinderen zoveel meer plezier in het zeilen. Ik gebruik dat weer als trainer, want ze mogen natuurlijk niet onder doen voor hun clubgenoten. Ze zijn daardoor extra scherp." Volgens Beverwijk resulteert dat in honderd procent inzet van zijn jeugdzeilers, die op basis van hun ambitie in het FamedCoach4SailingTeam zitten. De zeventien talenten in het FamedCoach4SailingTeam komen uit het hele land; van Maastricht tot Sneek. In het weekend trainen ze gezamenlijk onder leiding van Beverwijk en een gasttrainer.

Selectie

Han Beverwijk scout zelf zijn talenten. Waartoe het project dit jaar moet leiden, durft Beverwijk nog niet in resultaten uit te drukken. 'Ik zou graag één of twee zeilers willen leveren aan de EK Optimist-ploeg, maar daarvoor is het denk ik nog te vroeg. Plezier is belangrijk, zodat ze blijven zeilen. Verder wil ik ze leren wedstrijdzeilen en met een coach omgaan."

Jeugdtalenten

Een van de veelbelovende zeilers uit de ploeg is de elfjarige Piet Hein Kraan uit Sneek. 'Ik begon op de woensdagmiddagen met Han op de Braassem te trainen. Ik wil namelijk wat meer varen en toen hoorde ik dat hij een eigen team zou beginnen. Zo ben ik erbij gekomen. Het niveau ligt redelijk hoog, hoger dan bij mijn zeilvereniging Frisia in Grou." Over zijn ambitie zegt de tiener: 'Ik denk dat ik wel naar de Olympische Spelen wil." En als echte Fries heeft Kraan een grote held: Pieter-Jan Postma.

Bij de meisjes heeft de Hilversumse Eefje Nissen (12) eveneens grootse ambities. Zij vaart sinds twee seizoenen echt actief. 'Ik ben een keer naar een zomerkamp van Han gegaan en ik vond hem een fijne trainer. Daarna ben ik steeds meer met hem gaan trainen. Toen ik over zijn team hoorde, heb ik gelijk gevraagd of ik erbij mocht komen." Nissen vaart de selectiewedstrijden en heeft haar pijlen op het EK Optimist van 2012 gericht.

OCN

Huub Lambriex van OCN was aanwezig en sprak lovende woorden: 'Ik vind het een heel mooi en waardevol initiatief. Ik denk dat er echt een gat zat tussen het combiniveau en de kernploeg. Het is daarom geweldig dat zoveel kinderen nu goed en georganiseerd kunnen trainen en de kans krijgen om echt een stap voorwaarts te zetten. Hoe meer zeilers onder het niveau van de kernploeg beter worden, hoe hoger het niveau is waarop ze daarna instappen."

Commercieel

Het FamedCoach4SailingTeam drijft op acht sponsors en twee suppliers. Beverwijk: 'De financiële partners doen mee voor drie jaar. Ik bereken mijn vergoeding en verder komen alle gelden ten goede aan het project. De ouders hebben een voorschot betaald, omdat we moesten opstarten." Nu draait alles en lopen de zeilers er op de wal herkenbaar bij in Falcon kleding. Martin van Wettum van Van Wettum Optimisten had nog een verrassing in petto voor de kinderen. 'Ik ben er trots op om als Nederlandse bootbouwer deel uit te maken van de eerste commerciële jeugdploeg in Nederland. Van Wettum Optimisten en Optiparts bieden jullie een starthorloge van Windesign aan, zodat jullie altijd op tijd aanwezig kunnen zijn."

Het FamedCoach4SailingTeam wordt mogelijk gemaakt door Fa-med (Amersfoort), Falcon (Baarn),Kraan en Partners (Sneek), Van Wettum boats (Loosdrecht), O.N.J (Weesp), bigbikessmallbikes (Houten), Concern (Amsterdam) en Olimpic Sails (Reeuwijk). En uiteraard door de enthousiaste ouders die zich in diverse commissies verenigen.

De zeilers komen uit de plaatsen Amsterdam, Weesp, Maastricht, Hilversum, Delft, Grou, Sint-Michielsgestel, Leiderdorp, Houten, Akkrum, Joure en Sneek. Dit weekend nemen ze deel aan de United 4 wedstrijden in Medemblik.

/// Einde