Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Nieuw beleid rondom verplaatsen markten

Sittard-Geleen, 14 april 2011 - Vooruitlopend oop het nieuwe marktbeleid bespreekt het college van B en W van Sittard-Geleen op 20 april de Beleidsregel verplaatste markten. Daarin staat dat de Sittardse markten zeven keer verplaatst kunnen worden en de markten in Geleen en Born twee keer.

Aanleiding voor het vaststellen van de Beleidsregel verplaatste markten is de vraag naar meer en betere evenementen en activiteiten in de centra van Sittard, Geleen en Born. Met name in Sittard neemt de vraag naar het gebruik van het marktplein toe. Evenementen beginnen op vrijdag, de opbouwtijd voor een kwaliteitsevenement is nu vaak te kort. 'De openbare ruimte is van iedereen. Het gebruik ervan is een voorrecht en geen voorkeursrecht voor een bepaalde groep waardoor anderen benadeeld zouden kunnen worden,' aldus wethouder Els Meewis (markten). ,,Ambulante handel en evenementen horen beiden in het centrum thuis. Wij willen met deze beleidsregel de aantrekkelijkheid van de centra vergroten.'

Voor Geleen en Born wordt de markt verplaatst voor de kermissen. In Sittard wordt zowel de donderdagmarkt als de zaterdagmarkt verplaatst voor onder meer het scholierencarnaval en het Kanon van het Balkon, de St. Rosakermis, het Oktoberfeest en Wentjerdruim in de weken rond Kerstmis en Nieuwjaar. Waar de verplaatste markt komt, wordt in overleg met de marktkooplieden bepaald.

Met de marktadviescommissie is de nieuwe beleidsregel besproken. De commissie is het hier niet mee eens en houdt vast aan de huidige regels - met maximaal drie verplaatsingen op zaterdag - in Sittard. Wethouder Meewis vindt daat het algemeen belang van de genoemde evenementen voor de uitstraling van de stad zwaarder weegt dan de individuele belangen van de marktkooplui en stelt daarom aan het college van B&W voor het advies van de marktcommissie niet over te nemen.

De gemeente Sittard-Geleen werkt, samen met de marktkooplui, ondernemers rond de markten en andere betrokkenen aan een kwalitatief goede markt met economische aantrekkingskracht, die ook ruimte biedt voor evenementen en horeca. Daarmee zorgen we voor aantrekkelijke centra waar inwoners en bezoekers graag komen. Het algemene marktbeleid met locaties, openingstijden etc. wordt naar verwachting in juli aan de gemeenteraad gepresenteerd. Ideeën hierover zijn de afgelopen tijd met de marktadviescommissie en de verschillende werkgroepen besproken. De opmerkingen die daarbij gemaakt zijn, worden nu verwerkt in de definitieve voorstellen die over enkele weken aan het college van B&W worden aangeboden. Daarna volgt een inspraakprocedure.