Ingezonden persbericht


Commissie kiest snelle route voor EU-octrooi

Nieuwsbericht Nederlandsch Octrooibureau

http://www.octrooibureau.nl/nl/nieuws_en_publicaties/nieuws/nieuws_artikel/113 14 april 2011

Op 13 april lanceerderde de Commissie twee voorstellen voor EU-verordeningen, die de weg moeten vrijmaken voor een versnelde invoering van een unitair EU-octrooi, volgens planning in 2014.

Unitaire werking
De eerste Verordening introduceert een "Europees octrooi met unitaire werking". Daarmee wordt bedoeld een unitair octrooi voor die EU-landen die om versterkte samenwerking hebben gevraagd, op het ogenblik alle EU-landen behalve Italië en Spanje. Het unitaire octrooi is ondeelbaar en kan dus alleen voor alle deelnemende landen tegelijk worden beperkt, gelicentieerd, overgedragen of vernietigd. Jaartaksen worden ook centraal geïnd. Wat sterk tijdsbesparend werkt, is dat er geen aanpassing van het Europees Octrooiverdrag nodig is, en dat een unitair octrooi ook voor lopende Europese aanvragen open staat, tot één maand na verlening. COM(2011) 215/3.

Vertalingen
De tweede Verordening regelt het talenregime voor het unitaire octrooi. Er wordt slechts één vertaling van de octrooitekst vereist, namelijk naar het Engels wanneer het Europese octrooi wordt verleend in het Duits of Frans, dan wel naar een willekeurige andere EU-taal, bij voorbeeld Nederlands, wanneer het Europese octrooi in het Engels wordt verleend. Voor de langere termijn wordt gewerkt aan hoogwaardige machinevertalingen naar alle EU-talen. COM(2011) 216/3.

Handhaving
We zien nu uit naar de derde poot van de wetgevingsvoorstellen. Die betreft het rechtspraak­systeem voor handhaving van het unitaire octrooi. Daarbij zal de Commissie de nodige creativiteit aan de dag moeten leggen gezien het kritische advies van het Hof van Justitie van de EU van afgelopen maart over de verdragsrechtelijke aspecten van zo'n systeem. Te hopen valt dat de Commissie ook hiervoor de praktische weg van een EU-verordening kiest.

Snel voorwaarts?
De eerste twee voorstellen worden nu naar de Raad en het Europees Parlement gestuurd voor aanname. Via beide instellingen kunnen allerlei nationale belangen en gevoeligheden weer de kop opsteken, maar laten we hopen dat een ieder het grotere belang van een effectieve bescherming van innovatie in Europa goed voor ogen houdt. Lancering van het derde voorstel is gepland voor mei.

Wordt dus vervolgd.

Lees verder op: http://ec.europa.eu/internal_market/indprop/patent/index_en.htm